Η συνταγή για κοκορέτσι είναι από τις πιο γνωστές της χώρας μας για το Πάσχα και κάτι που δεν το κάνουμε εύκολα άλλη περίοδο, παρά μόνο για την συγκεκριμένη γιορτή. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που μπορείτε να βρείτε σε κάποιες ελληνικές ταβέρνες κατά τη διάρκεια του χρόνου αξίζει σίγουρα να έχει μία θέση σε κάθε σελίδα με συνταγές φαγητών. Κάποιοι το προτιμούν ως ορεκτικό, κάποιοι άλλοι ως κύριο γεύμα, όπως όμως και να το προτιμάτε εξακολουθεί να έχει την ίδια γεύση. Συνήθως το Πάσχα είναι το κύριο πιάτο δίπλα στο παραδοσιακό αρνί. Παραδοσιακά μαγειρεύεται την πρώτη μέρα του Πάσχα. Όταν γυρίζουμε από την εκκλησία μετά την Ανάσταση, τρώμε άλλο ένα παραδοσιακό πασχαλινό πιάτο την μαγειρίτσα, η οποία είναι ικανή να προετοιμάσει το στομάχι μας για το αρνί και το κοκορέτσι που πρόκειται να φάμε μετά από 40 μέρες νηστείας.
Πεντανόστιμο κοκορέτσι
Η βασική ιδέα είναι ότι βάζεις σε ένα μακρύ σουβλάκι όλα τα όργανα το ένα μετά το άλλο και τα σκεπάζεις με παραπροϊόντα. Τα συστατικά του είναι:
- 4 κιλά αρνιού εσωτερικά όργανα, όπως συκώτι, καρδιά, πνεύμονες και νεφρά
- 5 κιλά παραπροϊόντα για να το τυλίξετε
Πλένουμε πολύ καλά όλο το κρέας και τα έντερα που θα χρησιμοποιήσουμε για το εσωτερικό μέρος του κοκορετσιού ενώ παράλληλα κόβουμε τα κομμάτια σε μικρομεσαίου μεγέθους κομμάτια. Πάνω κάτω το μέγεθος ενός αυγού. Το πλύσιμο των εντέρων είναι το πιο δύσκολο και κουραστικό μέρος της διαδικασίας. Αφού τα πλύνουμε όλα πολύ καλά τα γυρίζουμε, μέσα προς τα έξω για να καθαρίσουμε και τα εσωτερικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι η μέθοδος της βελόνας. Απλό, παίρνεις μια βελόνα, τη δένεις από ένα σημείο και μετά την σπρώχνεις στο εσωτερικό του εντέρου μέχρι να ανέβει από την άλλη πλευρά. Εάν δεν ξεκινήσετε την προετοιμασία την ίδια μέρα, τα καθαρά έντερα θα πρέπει να διατηρηθούν σε μια κατσαρόλα με νερό και ξύδι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνετε τα κομμάτια του κρέατος τη συκωταριά και ξεκινάτε το καρύκευμα. Χτυπάμε στο μπλέντερ 3-4 σκελίδες σκόρδο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Αλατίζουμε τη συκωταριά και βάζουμε τη ρίγανη, το σκόρδο έτσι ώστε όλα τα υλικά να πάνε παντού. Μετά έρχεται η ώρα να περάσουν όλα στη εναλλάξ, φροντίζοντας να είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο χωρίς να είναι πολύ σφιχτά. Όταν το κάνετε αυτό, τότε πρέπει να καλύψετε όλα τα μέρη με τα έντερα. Έτσι τα έντερα θα τα σκεπάζουν εξωτερικά. Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα μακρύ έντερο και να το δέσετε στην κάτω πλευρά της σούβλας και να το περάσετε σιγά σιγά γύρω από τη σούβλα μέχρι την πάνω πλευρά όπου θα πρέπει να τα δέσουμε ξανά. Όταν τελειώσουμε με αυτό πρέπει να το αφήσουμε να σταθεί τουλάχιστον 2-3 ώρες για να φύγουν τυχόν υγρά από το κρέας.
Πρέπει να έχετε ετοιμάσει μια κατάλληλη φωτιά για να το ψήσετε και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς ο χρόνος για το μαγείρεμα εξαρτάται από τα κιλά του κοκορετσίου. Τοποθετήστε το μακριά από τη φωτιά για να ψηθεί αργά και εσωτερικά.