Η παστιτσάδα, γνωστή και ως ελληνικό κοτόπουλο Κέρκυρας, και μερικές φορές γνωστή ως Παστιτσάδα από την Κέρκυρα, είναι ένα κλασικό δείπνο την Κυριακή το βράδυ. Το στιφάδο με βάση την ντομάτα φτιάχνεται συνήθως με μοσχάρι και μερικές φορές κοτόπουλο. Είναι αρωματικό, ανακουφιστικό και τόσο γευστικό. Στη συνέχεια, ολοκληρώνεται με χυλοπίτες παστίτσιο (ζυμαρικά bucatini), αλλά μπορείτε σίγουρα να το σερβίρετε πάνω από τα αγαπημένα σας ζυμαρικά.
Κερκυραϊκή παστιτσάδα
Συστατικά συνταγής:
- 2 κιλά κύβους βοείου κρέατος χωρίς κόκαλα
- 1 κιλό χυλοπίτες παστίτσιο (μπουκατίνι)
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 (16 oz) κονσέρβα ντομάτες, πολτοποιημένες
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού (ή περισσότερες) θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα (προαιρετικά)
- 2-3 ολόκληρα γαρίφαλα
- αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση
- Τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Οδηγίες Παρασκευής:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Ροδίζουμε το βόειο κρέας σε μερικές παρτίδες για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη σε ένα πιάτο/μπολ.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε τους κύβους βοείου κρέατος ξανά στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μαϊντανό και το τυρί.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Περίπου 1 και 1/2-2 ώρες. Ανακατεύουμε συχνά το στιφάδο και προσθέτουμε περισσότερο νερό αν πήξει πολύ πριν είναι έτοιμο το μοσχάρι.
- Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το καρύκευμα αν χρειάζεται.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε. Περιχύνουμε με το βούτυρο.
- Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε πάνω από ζυμαρικά. Από πάνω βάζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.
Απολαύστε!
Tips:
Οδηγίες προετοιμασίας: Το μοσχαρίσιο στιφάδο διατηρείται φρέσκο σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 5-6 ημέρες. Μπορούμε επίσης να το καταψύξουμε για έως και 2-3 μήνες. Όταν είστε έτοιμοι να το σερβίρουμε, τοποθετούμε το όλο το βράδυ στο ψυγείο και ζεστάνουμε το σε μια κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι νερό. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα και γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό.