Διατροφή

Παστέλι: Πώς η αρχαιότερη μπάρα στον κόσμο ωφελεί τον οργανισμό μας;

Παστέλι: Πώς η αρχαιότερη μπάρα στον κόσμο ωφελεί τον οργανισμό μας;
Παστέλι: Το παστέλι είναι δημοφιλές στην Ελλάδα και την Κύπρο και είναι γενικά ένα νόστιμο, θρεπτικό επίπεδο, μακρόστενο σνακ.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το παστέλι είναι μια γλυκιά μπάρα με σουσάμι που παρασκευάζεται από σουσάμι, μέλι και μερικές φορές ξηρούς καρπούς. Το παστέλι είναι δημοφιλές στην Ελλάδα και την Κύπρο και είναι γενικά ένα νόστιμο, θρεπτικό επίπεδο, μακρόστενο σνακ. Τόσο το σουσάμι όσο και το μέλι είναι φυσικά με θρεπτική αξία. Οι ρίζες της συνταγής χάνονται στη ζαχαροπλαστική της αρχαιότητας.


Οφέλη παστελιού

Μέλι

Το μέλι παράγεται από τις μέλισσες από νέκταρ ή το μελίτωμα από διάφορα φυτά. Καθιστώντας το έτσι ένα από τα πιο φυσικά θρεπτικά τρόφιμα. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατανάλωση μελιού, 2 λίβρες κατά κεφαλήν κατανάλωση ετησίως. Πρώτη είναι η Γερμανία με 3 λίβρες ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση. Η συνολική παραγωγή μελιού στη χώρα μας είναι γύρω στους 20.000 τόνους, εκ των οποίων περίπου το 60% πωλείται ως αγνό μέλι και το υπόλοιπο 40% μεταποιημένο. Σημαντικό ποσοστό μελιού προμηθεύεται μεγάλες βιομηχανίες που παράγουν άλλα προϊόντα που περιέχουν μέλι, όπως παστέλι, μαντολάτο, χαλβάς με μέλι και γιαούρτι.

Σουσάμι

Το σουσάμι ήταν ένα από τα πρώτα ελαιώδη φυτά (σησαμέλαιο) που καλλιεργήθηκε από τον άνθρωπο. Προέρχεται από την ανατολική Αφρική και καλλιεργείται στις περισσότερες τροπικές, υποτροπικές και νότιες ζώνες του κόσμου και στην Ελλάδα.

Πολλά αρχαία κείμενα δείχνουν ότι το σουσάμι καλλιεργούνταν στην αρχαία Ελλάδα. Αρχαία κείμενα αναφέρουν ότι το σουσάμι χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή παστέλι ή αρτοσκευασμάτων.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του παστελιού

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το παστέλι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Το ίδιο ισχύει και για το σησαμέλαιο, το ταχίνι και τον χαλβά. Σύμφωνα με μια μελέτη που ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε από ειδικούς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το σουσάμι και τα προϊόντα του έχουν αντιγηραντικά, αντικαρκινικά, αντιυπερτασικά και άλλα οφέλη.

Εδώ είναι μερικά από τα άλλα οφέλη του παστελιού για την υγεία

  • Φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
  • Ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καταρράκτη
  • Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη.
  • Προστατεύει από την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση.
  • Μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει χρόνιες ασθένειες.
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ήπατος.
  • Έχει αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες.