Τώρα που ο καιρός έχει αρχίσει και κρυώνει, είναι μία καλή ευκαιρία, να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε λαχταριστές σουπίτσες. Παραδοσιακά η κοτόσουπα τρώγεται, όταν είμαστε κρυωμένοι και πολλές φορές μας την προσφέρουν και μετά από καλό ξενύχτι. Γενικά η κοτόσουπα είναι από τις πιο διαδεδομένες σούπες παγκοσμίως. Όμως εδώ τώρα την τιμητική της έχει η δική μας, η παραδοσιακή, με το αυγολέμονο, η ζουμερή. Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε υπόψη σας μία συνταγή για κοτόσουπα. Εδώ θα δούμε τη βασική, αυτή που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά.
Για να δούμε όμως, ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστούμε:
- Κοτόπουλο
- Ένα αυγό
- 2 πατάτες
- 3-4 καρότα
- Ρύζι (νυχάκι ή γλασέ)
- 1 κρεμμύδι
- Σέλινο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λεμόνι
Εκτέλεση:
Πριν ξεκινήσω να σας γράψω, με ποιον τρόπο ακριβώς θα μαγειρέψουμε την κοτόσουπα, να σας πω ότι είναι προτιμότερο, να βάλετε το κοτόπουλο μαζί με την πέτσα και τα κόκκαλά του να βράσει και μετά από το μαγείρεμα να τα αφαιρέσετε, καθώς έτσι θα δώσετε καλύτερη υφή και πιο μεστή γεύση στη σούπα σας.
- Πλένουμε λοιπόν το κοτόπουλο, καθαρίζουμε τα λαχανικά μας και τα προσθέτουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και τα σκεπάζουμε με νερό.
- Όταν η σούπα μας αρχίζει να παίρνει βράση, θα χρειαστεί ένα καλό ξάφρισμα.
- Αφού τελειώσετε με το ξάφρισμα, μισοκλείνετε την κατσαρόλα και τα μαγειρεύετε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο και μαλακό.
- Μέχρι λοιπόν να βράσει το κοτόπουλο μαζί με τα λαχανικά, προετοιμάστε το ρύζι.
- Θα το βάλετε σε νερό και θα το ξεπλύνετε δυο-τρεις φορές, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό και την τελευταία φορά, θα το αφήσετε μέσα στο νερό, στραγγίζοντάς το την ώρα που θα το χρησιμοποιήσετε.
- Αφαιρείτε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και τα λαχανικά και τα αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσουν.
- Σε αυτό το σημείο αφαιρείται και 400 ml από το ζωμό, που θα το χρησιμοποιήσουμε για να αυγοκόψουμε τη σούπα.
- Έπειτα προσθέτετε το ρύζι, αλατοπιπερώνετε λίγο ακόμα και βράζετε για 20 λεπτά ακόμα.
- Καθαρίζετε το κοτόπουλο και το κόβετε σε μικρά κομματάκια και κόβετε σε μικρά κομματάκια και τα λαχανικά σας. Το κρεμμύδι, αν θέλετε, μπορείτε να το αφαιρέσετε τελείως.
- Αφού τελειώσει το βράσιμο του ρυζιού, ρίχνετε μέσα και τα υπόλοιπα συστατικά και η σούπα σας είναι έτοιμη για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
- Για το αυγολέμονο, θα χτυπήσετε το ασπράδι του αυγού χωρίς τον κρόκο σε ένα μπολ, μέχρι να γίνει μαρέγκα. Θα προσθέσετε τον κρόκο και θα ανακατέψετε.
Έπειτα, θα ρίξετε το χυμό του λεμονιού στο μπολ μαζί με τον ζωμό που κρατήσετε χωριστά και θα προσθέσετε αυτό το μίγμα στο χτυπημένο αυγό. Τέλος, το
αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας απαλά και η σούπα σας είναι έτοιμη. Ιδανική για αυτό τον καιρό και για όσους περνούν κρυολόγημα!