Διατροφή

Pappa Al Pomodoro: Συνταγή Pappa Al Pomodoro από την Τοσκάνη

Pappa Al Pomodoro: Συνταγή Pappa Al Pomodoro από την Τοσκάνη
Pappa Al Pomodoro: Στην πρώιμη αγροτική Ιταλία, αυτή η συνταγή έδωσε στην τάξη των αγροτών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί μουλιάζοντάς το σε ζωμό και ντομάτα.

Το pappa al pomodoro είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Το Pomodoro, ίσως γνωρίζετε, είναι η ντομάτα και μας είναι οικείο λόγω της απλής ιταλικής σάλτσας pomodoro. Το Pappa μεταφράζεται σε «πολτοποιημένο» και περιγράφει καλύτερα το πιάτο από ό,τι «σούπα» ή «στιφάδο». Το Pappa al pomodoro δεν είναι πραγματικά μια παραδοσιακή σούπα, όμως. Στην πρώιμη αγροτική Ιταλία, αυτή η συνταγή έδωσε στην τάξη των αγροτών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί μουλιάζοντάς το σε ζωμό και ντομάτα. Αυτό έδωσε στο κατά τα άλλα μη βρώσιμο ψωμί μια ποιότητα σαν κρέμα που μπορούσε να απολαύσει κανείς ως εξαιρετικά χορταστική σούπα ντομάτας. Το χορταστικό πιάτο τελικά έφυγε από την εργατική τάξη και έγινε βασικό σε όλη την Ιταλία.

Συστατικά

  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, σε κύβους
  • 4 φλιτζάνια ζωμό κότας
  • 1 κονσέρβα ή 250 γραμ, ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες
  • Αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • 10 φύλλα βασιλικού
  • Τυρί παρμεζάνα, για το σερβίρισμα

 

Κατευθύνσεις

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε φούρνο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν πολύ, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει. Μειώστε στο μισό.
  • Προσθέτουμε το ψωμί και το τοστ ελαφρά και στη συνέχεια καλύπτουμε με ζωμό κοτόπουλου.
  • Αφήνουμε τον ζωμό να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει πολύ το ψωμί.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, θρυμματίζοντας με το χέρι για να δημιουργήσουμε έναν πουρέ.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει, περίπου 5-10 λεπτά.
  • Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και μετά προσθέτουμε τον σκισμένο βασιλικό.
  • Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, τριμμένο μαύρο πιπέρι και παρμεζάνα, αν θέλουμε.