Η παπάγια ανήκει στα εξωτικά φρούτα, που τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, αν και για τους περισσότερους, δεν αποτελεί μια συχνή επιλογή. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε τα διατροφικά της οφέλη, θα διαπιστώσουμε πως μάλλον αξίζει μια θέση στο διαιτολόγιό μας, καθώς μας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με ευεργετική δράση για τον οργανισμό μας! Σε τι ακριβώς μας ωφελεί η παπάγια;
- Από αυτό το εξωτικό αυτό φρούτο, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, η παπάγια διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή, όπως β-καροτένιο, που αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που συμβάλλουν στην προστασία της υγείας των ματιών και λυκοπένιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.
- Πρέπει να επισημάνουμε ότι η παπάγια, χάρη σε ένα ένζυμό της που ονομάζεται παπαΐνη, είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για όσους υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα, καθώς επίσης από ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα.
- Οι σπόροι της παπάγια έχουν πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Προστατεύουν τα νεφρά, για όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, αποβάλλουν τις τοξίνες και πιθανά εντερικά παράσιτα, ενώ παράλληλα προστατεύουν το συκώτι, ειδικά σε όσους πάσχουν από κίρρωση.
- Η παπάγια διευκολύνει και την απώλεια βάρους, καθώς έχει μια ήπια, γλυκιά γεύση που θυμίζει αυτή του πεπονιού και του ροδάκινου, χωρίς πολλές θερμίδες. Μερίδα 100 γραμμαρίων του φρούτου έχει μόλις 35 θερμίδες και παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C που μπορεί να καλύψει ακόμη και μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας. Επίσης είναι πλούσια σε προβιταμίνη Α, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στο μεταβολισμό των τροφών.
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας -ακόμα-, τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της παπάγιας την κατατάσσουν σε μια υπερτροφή που αξίζει μια θέση στη διατροφή μας!