Η παπάγια, ένα θρεπτικό τροπικό φρούτο που προέρχεται από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική, συχνά παραβλέπεται έξω από τα γαστρονομικά πλαίσια της Ταϊλάνδης, της Ασίας, της Καραϊβικής και της Ινδίας. Γεμάτη με σημαντικά οφέλη για την υγεία, η παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες. Αυτό το ευέλικτο φρούτο μπορείτε να το απολαύσετε ωμό, ψημένο, τηγανητό ή σοταρισμένο, καθιστώντας το μια νόστιμη προσθήκη σε διάφορες κουζίνες.
Οι παπάγια έχουν υφή παρόμοια με τα μάνγκο και γεύση παρόμοια με τα πεπόνια ή τα ροδάκινα. Η σάρκα του καρπού, που γλυκαίνει καθώς ωριμάζει, είναι συχνά πορτοκαλί, αλλά μπορεί επίσης να είναι κίτρινη, κόκκινη ή ροζ. Η φλούδα του γίνεται από πράσινο σε πορτοκαλί όταν ωριμάσει και, όπως το αβοκάντο, θα πρέπει να ανοίγει ελαφρά όταν πιέζεται με τον αντίχειρά σας. Γεμάτες με βρώσιμους αλλά πικρούς σπόρου, οι παπάγια θα πρέπει να καταναλώνονται ωμές μόνο όταν είναι ώριμες, καθώς ο άγουρος καρπός περιέχει υψηλά επίπεδα λάτεξ παπάγιας, το οποίο φιλοξενεί ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κόψετε και να προετοιμάσετε παπάγια για smoothies, chutneys, salsas και επιδόρπια. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους είναι να το κόψετε στη μέση κατά μήκος και να αφαιρέσετε τους μαύρους σπόρους. Οι σπόροι μπορούν να απορριφθούν ή να καθαριστούν και να φυλαχθούν για μελλοντική χρήση. Η σάρκα μπορεί να καταναλωθεί απευθείας από το κέλυφος με ένα κουτάλι, όπως έδειξε στο TikTok ο διατροφικός προπονητής Ortal Bitton, ή να αφαιρεθεί με μπαλάκι ή μαχαίρι. Για να βελτιώσετε τη γεύση του γυμνού φρούτου, στύψτε φρέσκο χυμό λάιμ και πασπαλίστε θαλασσινό αλάτι για να αναδείξετε τη φυσική του γλυκύτητα.
Παπάγια: Πώς να την ξεφλουδίσετε εύκολα;
Για να αφαιρέσετε το δέρμα, κρατήστε την παπάγια κάθετα και περάστε ένα μαχαίρι ή αποφλοιωτή λαχανικών στα πλάγια. Αποφύγετε να κόψετε πολύ βαθιά, διαφορετικά κινδυνεύετε να αφαιρέσετε πάρα πολύ από τη νόστιμη σάρκα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε την ώριμη παπάγια και, στη συνέχεια, κόβει τα φρούτα κατά μήκος πριν αφαιρέσει τη φλούδα. Με τη σάρκα στραμμένη προς τα επάνω, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να διαχωρίσετε το δέρμα από κάθε λωρίδα, όπως μπορείτε να κόψετε μια φέτα πεπόνι. Μόλις ξεφλουδιστούν, τα φρούτα μπορούν να κοπούν σε φέτες, να κοπούν σε κύβους για σαλάτες και σάλτσες ή να χρησιμοποιηθούν σε ένα εποχιακό τσάτνεϊ σε συνδυασμό με κρέας.
Για να μην κοπείτε, πιάστε μια χαρτοπετσέτα και ξεφλουδίστε την παπάγια σε δύο στάδια. Ξεφλουδίστε τη μισή παπάγια και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τη χαρτοπετσέτα για να μην γλιστρήσουν τα φρούτα στο χέρι σας ενώ δουλεύετε την άλλη μισή. Κόψτε ένα μικρό τμήμα από κάθε άκρο της παπάγιας, δημιουργώντας μια επίπεδη επιφάνεια ώστε τα φρούτα να στέκονται με ασφάλεια όρθια. Στη συνέχεια, κόψτε το κατά μήκος στα δύο μισά. Συνεχίστε να αφαιρέσετε τους σπόρους και τοποθετήστε τα μισά παπάγια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στο ξύλο κοπής σας. Με το ελεύθερο χέρι σας, κρατήστε απαλά αυτές τις λωρίδες μαζί. Στη συνέχεια, κάντε μια σειρά από ομοιόμορφες οριζόντιες τομές για να δώσετε κομμάτια ή κομμάτια παπάγιας σε κύβους.
Συνταγές με παπάγια
Οι άκοπες παπάγια πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν. Μόλις ωριμάσει ή κοπεί, ο καρπός θα κρατήσει μερικές μέρες σκεπασμένος στο ψυγείο. Για να ωριμάσει γρήγορα η πράσινη παπάγια, προσθέστε τη σε μια χάρτινη σακούλα με μήλα ή μπανάνες, καθώς το αιθυλένιο που απελευθερώνεται από το άλλο φρούτο θα επιταχύνει τη διαδικασία.
Η παπάγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο σε οποιαδήποτε συνταγή μάνγκο και συνδυάζεται καλά με ζεστό τσίλι στην ασιατική κουζίνα, εξισορροπώντας τη θερμότητα από την ένωση καψαϊκίνη. Δοκιμάστε τη σαλάτα ταϊλανδέζικης παπάγιας για ένα γλυκό και πικάντικο πιάτο που συνδυάζει jalapeño και ταϊλανδέζικο τσίλι με παπάγια, πράσινα φασόλια και ντομάτες. Η σαλάτα είναι αρωματισμένη με σάλτσα ψαριού, χυμό λάιμ και ζάχαρη και σερβίρεται με κολλώδες ρύζι και ψιλοκομμένα φιστίκια για έναν όμορφο συνδυασμό υφών και γεύσεων.
Για να σερβίρετε παπάγια και άλλα φρούτα εποχής με ελάχιστη προσπάθεια, ετοιμάστε σιρόπι φρέσκων φρούτων με λάιμ και τσίλι. Απλώς σουβλίστε κομμάτια παγωμένων φρούτων και αλείψτε το σπιτικό σιρόπι λάιμ τσίλι πριν το σερβίρετε για ένα ορεκτικό ή επιδόρπιο με χαμηλά λιπαρά και δροσιστικό.