Το παντζάρι είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα. Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Ακολουθεί μια απλή αλλά νόστιμη συνταγή σαλάτας παντζαριού που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα στο σπίτι.
Συστατικά:
- 4 παντζάρια μεσαίου μεγέθους
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/4 φλιτζανιού καρύδια ψιλοκομμένα
- 1/4 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- Ανάμικτα χόρτα (ρόκα, σπανάκι ή οποιοδήποτε προτιμώμενο χόρτο)
Οδηγίες:
Ετοιμάστε τα παντζάρια:
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.
- Πλένουμε και κόβουμε τα παντζάρια και στη συνέχεια τυλίγουμε το καθένα σε αλουμινόχαρτο.
- Τοποθετήστε τα τυλιγμένα παντζάρια σε ένα ταψί και ψήστε τα στο φούρνο για 45-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όταν τα τρυπήσετε με ένα πιρούνι.
- Αφού ψηθούν, αφήστε τα παντζάρια να κρυώσουν, στη συνέχεια ξεφλουδίστε τα και κόψτε τα σε κύβους μεγέθους μπουκιάς.
Φτιάξτε το dressing:
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξύδι, το μέλι, τη μουστάρδα Dijon, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ενωθούν καλά.
Συναρμολογήστε τη σαλάτα:
- Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, συνδυάστε τα ανάμεικτα χόρτα, τα ψημένα κύβους παντζαριού, τα ψιλοκομμένα καρύδια, τη φέτα θρυμματισμένη και το κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
- Περιχύστε το dressing πάνω από τη σαλάτα και ρίξτε απαλά για να βεβαιωθείτε ότι όλα έχουν καλυφθεί.
Γαρνίρουμε και σερβίρουμε:
- Πασπαλίστε τον ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό πάνω από την κορυφή της σαλάτας για πρόσθετη γεύση και χρώμα.
- Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε αυτή την υγιεινή, γευστική παντζαροσαλάτα.
Συμβουλές:
- Για μια επιπλέον στρώση γεύσης, μπορείτε να προσθέσετε μερικά κομμάτια πορτοκαλιού ή φέτες μήλου στη σαλάτα.
- Αν προτιμάτε ένα πιο ουσιαστικό γεύμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ψητό κοτόπουλο ή τόφου από πάνω.
Αυτή η παντζαροσαλάτα δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστική με τα ζωηρά της χρώματα, αλλά και γεμάτη με θρεπτικά συστατικά. Είναι τέλειο ως ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό για δείπνο. Απολαμβάνω!