Διατροφή

Παντζάρι: Ένα πραγματικό superfood για μια υγιή καρδιά

Παντζάρι: Ένα πραγματικό superfood για μια υγιή καρδιά
Παντζάρι: Τα παντζάρια προστατεύουν από φλεγμονές, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Εκτός από την υψηλή διατροφική του αξία και τις λίγες θερμίδες, το παντζάρι περιέχει σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες, που σημαίνει ότι τα παντζάρια προστατεύουν από φλεγμονές, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Το παντζάρι περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες Β, βιταμίνη C και φολικό οξύ και μέταλλα ιώδιο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορο και σίδηρο. Ένα άλλο συστατικό στα παντζάρια είναι μια ουσία που ονομάζεται βεταΐνη, η οποία μειώνει το αμινοξύ ομοκυστεΐνη που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καρδιακή νόσο.


Οι ανθοκυανίνες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, και τα νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Ο συνδυασμός βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και σιδήρου που βρίσκονται στα παντζάρια υποστηρίζει επίσης τον σχηματισμό αίματος.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου

Οι ευεργετικές επιδράσεις του παντζαριού στην υγεία της καρδιάς έχουν επίσης αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες. Σε μια μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της British Cardiovascular Society στο Μάντσεστερ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει κατά της στεφανιαίας νόσου επειδή μειώνει τη φλεγμονή.

Η σχέση μεταξύ παντζαριού και μονοξειδίου του αζώτου

Το παντζάρι είναι επίσης μια καλή πηγή νιτρικών αλάτων και είναι επίσης κατάλληλο για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, ιδιαίτερα της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αγγλικό περιοδικό Nutrients.

Το παντζάρι έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

Η ομάδα προσθέτει επίσης ότι το παντζάρι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μιας σειράς κλινικών καταστάσεων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και ότι οι χρωστικές betalain που περιέχει έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και χημειοπροληπτικά αποτελέσματα. Σε μια άλλη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας βρίσκονται στο αγγλόφωνο “Journal of Nutritional Medicine and Diet Care”, η ομάδα αναφέρει ότι ο κόνδυλος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιολογικά δραστικές ουσίες.

Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες

Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, βεταλαΐνη, ανόργανα νιτρικά άλατα, πολυφαινόλες, φολικό οξύ και διάφορα μέταλλα και βιταμίνες. Χάρη στα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει, τα παντζάρια μπορούν να προστατεύσουν από τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες. Οι ειδικοί προσθέτουν ότι ο κόνδυλος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Μείωση συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition (BJN), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση παντζαριού στους άνδρες μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε διάστημα 24 ωρών. Επιπλέον, η κατανάλωση ψωμιού με παντζάρια μπορεί επίσης να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Έτσι, η έρευνα δείχνει τη σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης του παντζαριού σε χαμηλές δόσεις (100 g), υποστηρίζοντας την προστατευτική δράση του κονδύλου για την καρδιά.