Η επιλογή γλυκού σε ένα κυριακάτικο ή σε ένα επίσημο τραπέζι είναι δύσκολη υπόθεση! Συνήθως, καταναλώνεις πολύ χρόνο στη διαδικασία παρασκευής των ορεκτικών και των κυρίων πιάτων που, αργότερα, δε σου φτάνει ο χρόνος για τη παρασκευή γλυκού. Μία εύκολη λύση θα ήταν αγόραζες κάποιο επιδόρπια από το κοντινότερο ζαχαροπλαστείο. Από την άλλη, βέβαια, αν θέλεις να τους καταπλήξεις με τις μαγειρικές σου δεξιότητες, μπορείς να δημιουργήσεις μία γρήγορη κι εύκολη συνταγή από το προηγούμενο βράδυ. Ποια θα είναι αυτή; Η panna cotta! Μια παραδοσιακή, εύκολη και νόστιμη ιταλική κρέμα! Πρόκειται για το απόλυτο γλυκό, δροσερό και, συνάμα, χωνευτικό επιδόρπιο!
Panna cotta: ένα φορμαρισμένο παγωμένο επιδόρπιο δημοφιλές σε όλη την Ιταλία, είναι εύκολο να γίνει και μπορεί να παρασκευαστεί εκ των προτέρων.
Υλικά συνταγής:
- 1/3 φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα
- 1 φακελάκι ζελατίνη χωρίς γεύση
- 2 ½ φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση συνταγής:
- Ρίξτε το γάλα σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε τη σκόνη ζελατίνης. Τοποθετήστε το στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ανακατέψτε μαζί την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και τοποθετήστε τα σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το μείγμα να βράσει, ανακατεύοντάς το τακτικά και παρακολουθώντας το προσεκτικά, καθώς η κρέμα θα ανέβει γρήγορα στην κορυφή του ταψιού.
- Αδειάστε τη ζελατίνη και το γάλα στην κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Μαγειρέψτε για ένα λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρέστε από τη φωτιά, ανακατέψτε τη βανίλια και περιχύστε σε έξι ατομικά μπολάκια.
- Αφήστε τα μπολάκια με το μείγμα να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσουν, καλύψτε τα με μεμβράνη και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, αλλά κατά προτίμηση όλη τη νύχτα πριν σερβίρετε.
Το γλυκό σας είναι έτοιμο! Σερβίρετε με ζεστή σάλτσα fudge και φρέσκα σμέουρα ή μαρμελάδα από πάνω. Διατηρείται καλά για αρκετές ημέρες στο ψυγείο. Απολαύστε το με ένα ωραίο χωνευτικό ποτό, όπως το limoncello!
Καλή απόλαυση!!!