Μια υγιεινή διατροφή νωρίτερα στη ζωή σας ως παιδιά θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την πνευματική σας ευκρίνεια στα 70 σας, ακόμη και να αποτρέψετε την άνοια, σύμφωνα με έρευνα που ακολούθησε χιλιάδες Βρετανούς για επτά δεκαετίες. Ενώ οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τη διατροφή και τη γνωστική ικανότητα έχουν επικεντρωθεί σε άτομα που βρίσκονται ήδη ή έχουν φτάσει σε μεγάλη ηλικία, η νέα ανασκόπηση ήταν η πρώτη που παρακολούθησε άτομα σε όλη τους τη ζωή – από την παιδική ηλικία των τεσσάρων έως τα 70 – και υποδηλώνει ότι οι σύνδεσμοι μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν θεωρούσαμε.
Η έρευνα προσθέτει σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων ότι μια υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής. «Αυτά τα αρχικά ευρήματα γενικά υποστηρίζουν τις τρέχουσες οδηγίες για τη δημόσια υγεία ότι είναι σημαντικό να καθιερωθούν υγιεινά διατροφικά πρότυπα νωρίς στη ζωή, προκειμένου να υποστηριχθεί και να διατηρηθεί η υγεία σε όλη τη ζωή», δήλωσε η Kelly Cara, από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη.
«Τα ευρήματά μας παρέχουν επίσης νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι βελτιώσεις στα διατροφικά πρότυπα μέχρι τη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική απόδοση και να βοηθήσουν στον μετριασμό ή τη μείωση της γνωστικής έκπτωσης τα επόμενα χρόνια». Η γνωστική απόδοση μπορεί ακόμα να βελτιωθεί αρκετά μέχρι τη μέση ηλικία, αλλά συνήθως αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 65 ετών, είπαν οι ερευνητές. Πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η άνοια μπορούν επίσης να αναπτυχθούν παράλληλα με την πτώση που σχετίζεται με την ηλικία.
Για τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν 3.059 ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο που εγγράφηκαν ως παιδιά σε μια μελέτη που ονομάζεται National Survey of Health and Development. Τα μέλη της κοόρτης, που ονομάζεται British Birth Cohort του 1946, έχουν παράσχει δεδομένα για τις διατροφικές προσλήψεις, τα γνωστικά αποτελέσματα και άλλους παράγοντες μέσω ερωτηματολογίων και τεστ για περισσότερα από 75 χρόνια. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή των συμμετεχόντων σε πέντε χρονικά σημεία σε σχέση με τη γνωστική τους ικανότητα σε επτά χρονικά σημεία. Η ποιότητα της διατροφής ήταν στενά συνδεδεμένη με τις τάσεις στη γνωστική ικανότητα, βρήκαν.
Για παράδειγμα, μόνο το 8% των ατόμων με δίαιτες χαμηλής ποιότητας διατήρησαν υψηλή γνωστική ικανότητα και μόνο το 7% αυτών με δίαιτες υψηλής ποιότητας διατήρησαν χαμηλή γνωστική ικανότητα με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους. Η γνωστική ικανότητα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την ανεξαρτησία καθώς οι άνθρωποι γερνούν, είπαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, μέχρι την ηλικία των 70 ετών, οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη γνωστική ομάδα εμφάνισαν πολύ υψηλότερη διατήρηση εργασιακής μνήμης, ταχύτητα επεξεργασίας και γενική γνωστική απόδοση σε σύγκριση με εκείνους της χαμηλότερης γνωστικής ομάδας.
Επιπλέον, σχεδόν το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στη χαμηλότερη γνωστική ομάδα εμφάνισε σημάδια άνοιας εκείνη τη στιγμή, ενώ κανένας από αυτούς στην υψηλότερη γνωστική ομάδα δεν εμφάνισε σημάδια άνοιας. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είδαν σταθερές βελτιώσεις στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μικρές διαφορές στην ποιότητα της διατροφής στην παιδική ηλικία φαινόταν να δίνουν τον τόνο για τα διατροφικά μοτίβα μετέπειτα ζωής, καλώς ή χειρότερα.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η πρώιμη διατροφική πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας αποφάσεις αργότερα στη ζωή και οι σωρευτικές επιδράσεις της δίαιτας με την πάροδο του χρόνου συνδέονται με την πρόοδο των παγκόσμιων γνωστικών μας ικανοτήτων», είπε η Cara. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που διατήρησαν τις υψηλότερες γνωστικές ικανότητες με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τους συνομηλίκους τους έτειναν να τρώνε περισσότερες συνιστώμενες τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως και λιγότερο νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένα δημητριακά.
«Τα διατροφικά μοτίβα που είναι υψηλά σε ολόκληρες ή λιγότερο επεξεργασμένες ομάδες φυτικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, τα φρούτα ολικής αλέσεως και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να είναι πιο προστατευτικά», είπε η Cara. «Η προσαρμογή της διατροφικής πρόσληψης σε οποιαδήποτε ηλικία για να ενσωματώσει περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα και να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις είναι πιθανό να βελτιώσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής μας υγείας».