Διατροφή

Παιδικά Γεύματα: Γιατί να απαγορεύεται το ζαμπόν από τις σχολικές καντίνες – Πιο υγιεινές εναλλακτικές

Παιδικά Γεύματα: Γιατί να απαγορεύεται το ζαμπόν από τις σχολικές καντίνες – Πιο υγιεινές εναλλακτικές
Θυμηθείτε να κρατάτε μερίδες κατάλληλες για παιδιά και να λαμβάνετε υπόψη τυχόν αλλεργίες ή σχολικούς κανονισμούς όταν ετοιμάζετε τα γεύματα. Κάνοντας τη μεσημεριανή εμπειρία διαδραστική και ευχάριστη μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Παιδικά Γεύματα: Η Δυτική Αυστραλία έχει θεσπίσει όριο στο ζαμπόν στις σχολικές καντίνες. Οι γονείς φέρεται να είναι μπερδεμένοι και απογοητευμένοι. Τι έχει αλλάξει λοιπόν και σε ποια στοιχεία βασίζεται;


Αναταξινόμηση επεξεργασμένων κρεάτων

Το Υπουργείο Υγείας της  Ουάσινγκτον έχει αναδιαρθρώσει το σύστημά του για την ταξινόμηση τροφίμων και ποτών στα δημόσια σχολεία. Χρησιμοποιεί μια προσέγγιση φαναριών, εκχωρώντας πράσινα, πορτοκαλί ή κόκκινα χρώματα σε τρόφιμα και ποτά. Το ζαμπόν και άλλα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα έχουν μεταφερθεί από την ετικέτα “κεχριμπαρένιο” σε “κόκκινο”. Κάθε χρώμα σχετίζεται με περιορισμούς στον τρόπο πώλησης τροφίμων και ποτών:

  • Τα πράσινα στοιχεία πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 60% των στοιχείων σε ένα μενού
  • Τα πορτοκαλί είδη πρέπει να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 40% των αντικειμένων σε ένα μενού,
  • κόκκινα στοιχεία δεν μπορούν να είναι στο μενού.

Υπάρχει μια παγίδα.

Οι νέες οδηγίες επιτρέπουν να πωλείται το ζαμπόν σαν να είναι πορτοκαλί, μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, εάν το ζαμπόν ήταν ήδη στο μενού μιας καντίνας πριν από την αναδιαμόρφωση.

Γιατί να περιορίσετε το ζαμπόν;

Το να ξεχωρίζετε τα θρεπτικά συστατικά ή τα τρόφιμα ως «καλά» ή «κακά» μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και πολωμένες απόψεις για τη διατροφή. Αντί να εστιάζουμε σε μεμονωμένες τροφές, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία συνδέονται στενότερα με τα συνολικά διατροφικά πρότυπα. Το ζαμπόν από μόνο του δεν θεωρείται εγγενώς πρόχειρο φαγητό. Είναι πηγή πρωτεΐνης και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι προϊόντων ζαμπόν —ειδικά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ή ωριμασμένα ζαμπόν— είναι λιγότερο υγιεινές επιλογές για διάφορους λόγους:

Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Πολλά χοιρομέρια που διατίθενται στο εμπόριο, ειδικά ποικιλίες υψηλής επεξεργασίας και ωρίμανσης, μπορεί να είναι πλούσια σε νάτριο, το οποίο είναι αλάτι. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Κατά μέσον όρο, τα παιδιά της Αυστραλίας καταναλώνουν περισσότερο νάτριο από το συνιστώμενο ανώτατο όριο: 600 mg την ημέρα για παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών και 800 mg την ημέρα για τα παιδιά ηλικίας 9 έως 13 ετών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η μείωση του νατρίου είναι ένας από τους πιο οικονομικούς τρόπους με τους οποίους τα έθνη μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των πληθυσμών τους.

Πρόσθετα

Μερικά επεξεργασμένα ζαμπόν μπορεί να περιέχουν πρόσθετα, συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης που θα πρέπει να περιορίσουμε.

Κορεσμένο λίπος

Ενώ το ζαμπόν είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ορισμένα κομμάτια μπορεί να είναι υψηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά. Κάθε ζαμπόν που πωλείται σε καντίνες σύμφωνα με τους νέους κανόνες (όπου το ζαμπόν αντιμετωπίζεται ως «κεχριμπαρένιο» φαγητό μέχρι να αλλάξει το μενού της καντίνας) πρέπει να έχει λιγότερο από 3 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά 100 γραμμάρια. Οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλες οι έρευνες αυτόν τον ισχυρισμό.

Μέθοδοι επεξεργασίας

Οι μέθοδοι επεξεργασίας και θεραπείας του ζαμπόν μπορεί να περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το οποίο μπορεί να παράγει ενώσεις όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Σε μεγάλες ποσότητες, αυτά μπορεί να προκαλέσουν ανησυχίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

Ποιες είναι μερικές εναλλακτικές λύσεις ζαμπόν;

Το άπαχο, ελάχιστα επεξεργασμένο ζαμπόν, παρασκευασμένο χωρίς υπερβολικό νάτριο ή πρόσθετα, μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής συνολικής διατροφής. Και οι γονείς στην Ουάσιγκτον μπορούν να συνεχίσουν να πακετάρουν ζαμπόν στο μεσημεριανό κουτί του παιδιού τους. Όταν επιλέγετε ζαμπόν, διαβάστε τις ετικέτες και επιλέξτε προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, ελάχιστα πρόσθετα και πιο υγιεινές μεθόδους παρασκευής. Όταν αναζητάτε εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για το ζαμπόν, υπάρχουν διάφορες επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Στήθος γαλοπούλας. Η γαλοπούλα είναι άπαχο κρέας και μπορεί να είναι καλό υποκατάστατο του ζαμπόν. Αναζητήστε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή χωρίς αλάτι στήθος κοτόπουλου.
  • Το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα είναι μια ευέλικτη επιλογή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Το ψήσιμο στη σχάρα, το ψήσιμο ή το μαγείρεμα μπορούν να προσθέσουν γεύση χωρίς να βασίζονται στο αλάτι
  • Καπνιστός σολομός. Ενώ ο σολομός περιέχει φυσικά λίγο νάτριο, ο καπνιστός σολομός τείνει να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο από το ζαμπόν.
  • Ψητό Βοδινό: Επιλέξτε ποικιλίες με λίγο ή καθόλου πρόσθετο αλάτι ψητού βοδινού.Επιλέξτε άπαχα κομμάτια ψητού βοείου κρέατος και σκεφτείτε το καρύκευμα με βότανα και μπαχαρικά αντί να βασίζεστε στο αλάτι για τη γεύση σπιτικών ψητών.Ετοιμάστε τα δικά σας ψητά χρησιμοποιώντας άπαχα κρέατα όπως χοιρινό φιλέτο, μοσχαρίσιο φιλέτο. Με αυτόν τον τρόπο, έχετε περισσότερο έλεγχο στα συστατικά και μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το πρόσθετο αλάτι
  • Ψητά λαχανικά. Αυτά μπορεί να είναι μια νόστιμη εναλλακτική λύση για το κρέας. Τα μανιτάρια, η μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια, η πιπεριά και τα πορτομπέλο έχουν ικανοποιητική υφή και γεύση.
  • Φασόλια και όσπρια. Τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά σε διάφορα πιάτα. Είναι φυσικά χαμηλά σε νάτριο και υψηλά σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Ποιες είναι μερικές άλλες συμβουλές για lunchbox;

Η συσκευασία των κουτιών μεσημεριανού γεύματος μπορεί να είναι προκλητική και απογοητευτική για τους γονείς. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προγραμματίσετε εκ των προτέρων, να εμπλέξετε τα παιδιά σας, να μειώσετε τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, να εξισορροπήσετε το κόστος και την ευκολία και να δώσετε στα παιδιά σας υπευθυνότητα στο lunchbox. Πολλοί ιστότοποι παρέχουν ιδέες για τους γονείς, συμπεριλαμβανομένων ιστοτόπων που επικεντρώνονται σε τρόφιμα χαμηλού κόστους. Θυμηθείτε να κρατάτε μερίδες κατάλληλες για παιδιά και να λαμβάνετε υπόψη τυχόν αλλεργίες ή σχολικούς κανονισμούς όταν ετοιμάζετε τα γεύματα. Κάνοντας τη μεσημεριανή εμπειρία διαδραστική και ευχάριστη μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.