Διατροφή

Παιδιά: Ποια χρώματα τους… ανοίγουν την όρεξη;

Παιδιά: Ποια χρώματα τους… ανοίγουν  την όρεξη;
Πώς το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο μπορούν να επηρεάσουν την αποδοχή ή την απόρριψη του φαγητού από τα παιδιά;

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μπορεί να αναζητάτε καθημερινά πολλούς τρόπους  ώστε το παιδί να φάει όλο του το φαγητό και άλλους τόσους ώστε να δοκιμάσει υγιεινά τρόφιμα που απορρίπτει. Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές που συνιστούν οι ειδικοί και που ίσως μέχρι σήμερα δεν είχατε σκεφτεί είναι να προσθέσετε λίγο χρώμα  στο γεύμα του… Πώς το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο μπορούν να επηρεάσουν την αποδοχή ή την απόρριψη του φαγητού από τα παιδιά; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain and Cognition αναφέρει ότι «τρώμε με τα μάτια μας» και ότι όλα τα οπτικά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος, επηρεάζουν τη γεύση καθώς και την όρεξη.

 


Ποια χρώματα μας ανοίγουν την όρεξη και ποια όχι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε χρώμα έχει τη δική του… ψυχολογία:

  • Κόκκινο: Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χρώματα στα τρόφιμα που διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες και την όρεξη.
  • Πράσινο: Το χρώμα της φύσης. Συνδέεται με το φρέσκο, φυσικό και υγιεινό φαγητό και βέβαια διεγείρει την όρεξη.
  • Κίτρινο: Το χρώμα της ευτυχίας δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα από τα πιο… λαχταριστά χρώματα.
  • Πορτοκαλί: Όντας ένα μείγμα κόκκινου και κίτρινου, διεγείρει επίσης την όρεξη.
  • Μαύρο: Σκούρο και «πικρό», μάλλον μας κόβει την όρεξη.
  • Καφέ: Αυτό το χρώμα διεγείρει την όρεξη καθώς σχετίζεται με την υγεία και τη ζεστασιά.
  • Μωβ: Είναι ένα χρώμα που προκαλεί συναισθήματα παρόμοια με αυτά του μπλε. Με άλλα λόγια, δεν είναι ένα από τα πιο «ορεκτικά» χρώματα.

Τα τρόφιμα που ανοίγουν την όρεξη των παιδιών

  • Τα κόκκινα τρόφιμα, όπως τα κεράσια, οι ντομάτες, τα καρπούζια και οι κόκκινες πιπεριές.
  • Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί, όπως η κολοκύθα, τα καρότα, το πορτοκάλι, ο ανανάς, το μανταρίνι, το μάνγκο, το ροδάκινο και η μπανάνα.

Και εκείνα που τους την «κόβουν»

  • Τα μπλε ή μωβ τρόφιμα όπως η μελιτζάνα, τα βατόμουρα, τα μωβ σταφύλια, τα φρέσκα και αποξηραμένα σύκα.
  • Οι σταφίδες, τα μαύρα φασόλια, το μαύρο ρύζι, το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα και οι μαύρες ελιές.

Για να συνηθίσουν τα παιδιά σε μια ισορροπημένη διατροφή

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά ανακαλύπτουν το περιβάλλον τους μέσω των αισθήσεων. Εκμεταλλευτείτε αυτό το στάδιο δημιουργώντας πιάτα «ουράνιο τόξο» με διαφορετικές γεύσεις και χρώματα. Ομαδοποιώντας τα τρόφιμα ανά χρώμα, μπορείτε να μάθετε στα παιδιά να συσχετίζουν το  κάθε χρώμα με τη δύναμή του.

 

Εν κατακλείδι

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταφέρουμε να εντάξουμε όλα τα τρόφιμα στη διατροφή των παιδιών είναι να συνδυάσουμε φωτεινά και έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το μωβ, με άλλα που μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικά.