Διατροφή

Παιδιά διατροφή: 5 κοινές διατροφικές ελλείψεις στα παιδιά που πρέπει να γνωρίζετε

Παιδιά διατροφή: 5 κοινές διατροφικές ελλείψεις στα παιδιά που πρέπει να γνωρίζετε
Παιδιά διατροφή: Τι να προσέξετε στην διατροφή του παιδιού σας, με βάση τις ημερήσιες θρεπτικές ανάγκες του;

Οι γιατροί στις μέρες μας συμβουλεύουν τους γονείς να αρχίσουν να μυούν τα παιδιά τους στις τροφές μετά από 6-8 μήνες, αφού η επαρκής διατροφή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του παιδιού. Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλάζουν άρδην τις τελευταίες δεκαετίες – είναι πλέον πιο πιθανό να καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά, γκοφρέτες και καραμέλες παρά γάλα, γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οδηγώντας σε πολλές διατροφικές ελλείψεις.

Σίδηρος

Η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις κοινές διατροφικές ελλείψεις μεταξύ των παιδιών. Ο σίδηρος, ένα σημαντικό μέρος της αιμοσφαιρίνης, μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα μέρη του σώματος. Η συμπερίληψη σκούρων πράσινων φυλλωδών λαχανικών, φακών, αυγών, συκωτιού, δημητριακών, αποξηραμένων τροφών και τροφών εμπλουτισμένων με σίδηρο στη διατροφή των παιδιών βοηθά στην πρόληψη της έλλειψης σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των κινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων που αποκτώνται κυρίως μεταξύ 6 και 24 μηνών.

Εδώ είναι η συνιστώμενη ποσότητα σιδήρου 

  • 6-12 μήνες – 3 mg/ημέρα
  • 1-3 ετών – 8 mg/ημέρα
  • 4-6 ετών – 11 mg/ημέρα
  • 7-9 ετών – 15 mg/ημέρα

 

Βιταμίνη D

Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά επίσης στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, τα φωσφορικά άλατα και ο ψευδάργυρος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα (λεπτά, αδύναμα οστά) μακροπρόθεσμα. Οι μητέρες με σκουρόχρωμο δέρμα ή λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους η ανεπάρκεια βιταμίνης D μεταδίδεται στα παιδιά.

Η ημερήσια απαίτηση σε βιταμίνη D

  • 6-12 μηνών- 400 IU/ημέρα
  • 1-3 ετών – 600 IU/ημέρα
  • 4-6 ετών – 600 IU/ημέρα
  • 7-9 ετών – 600 IU/ημέρα

 

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, ζωτικής σημασίας για την επούλωση πληγών, τη διατήρηση της υγείας του εντέρου, την υποστήριξη της γνωστικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο στο μητρικό γάλα είναι υψηλή μετά τη γέννηση αλλά μειώνεται μετά από έξι μήνες. Ως εκ τούτου, συμπεριλάβετε στη διατροφή των παιδιών τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά εμπλουτισμένα με ψευδάργυρο, ψάρια, κρέας και όσπρια για να καλύψετε τις διατροφικές τους ανάγκες. Η εξάντληση ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει δερματικές παθήσεις, ανεπάρκεια ανάπτυξης, απώλεια μαλλιών, διάρροια και εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ημερήσια απαίτηση ψευδαργύρου

  • 6-12 μηνών – 2,5 mg/ημέρα
  • 1-3 ετών – 3,3 mg/ημέρα
  • 4-6 ετών – 4,5 mg/ημέρα
  • 7-9 ετών – 5,9 mg/ημέρα

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση γερών οστών και δοντιών και τη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Η υπασβεστιαιμία είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται κατά την οποία το σώμα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Είναι συχνό σε πρόωρα και χαμηλού βάρους νεογνά.

Ημερήσια απαίτηση σε ασβέστιο

  • 6-12 μήνες – 300 mg/ημέρα
  • 1-3 ετών – 500 mg/ημέρα
  • 4-6 ετών – 550 mg/ημέρα
  • 7-9 ετών – 650 mg/ημέρα

 

Φυτικές ίνες

Τα παιδιά που καταναλώνουν ανεπαρκείς ποσότητες ολόκληρων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως ενδέχεται να μην λαμβάνουν επαρκείς φυτικές ίνες. Γεύματα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου αργότερα στη ζωή του παιδιού. Η συμπερίληψη αρκετών φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και της υπερβολικής αύξησης βάρους. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, την οποία χρειάζεται το σώμα για την απορρόφηση του σιδήρου, την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την επούλωση των πληγών.

Ημερήσια απαίτηση διαιτητικών ινών

  • 1-3 ετών – 15 g/ημέρα
  • 4-6 ετών – 20 g/ημέρα
  • 7-9 ετών – 26 g/ημέρα