Διατροφή

Παγωτό: Το παγωτό μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Παγωτό: Το παγωτό μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία
Παγωτό: Σύμφωνα με το τμήμα διατροφής του Χάρβαρντ, το παγωμένο αυτό επιδόρπιο έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Αν ζητούσατε από κάποιον να σας περιγράψει το παγωτό, είναι πολύ απίθανο ότι το «υγιεινό» θα συμπεριλαμβανόταν στην περιγραφή του. Σύμφωνα με το τμήμα διατροφής του Χάρβαρντ, όμως, το παγωμένο αυτό επιδόρπιο έχει οφέλη για την υγεία. Το 2018, ένας διδακτορικός φοιτητής του Χάρβαρντ ονόματι Andres Ardisson Korat οδηγήθηκε σε ένα περίεργο συμπέρασμα κατά τη διάρκεια μιας από τις σπουδές του: για όσους πάσχουν από διαβήτη, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού παγωτού την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αναφέρει το The Atlantic.


Η ανακάλυψη εξέπληξε τους ερευνητές του Χάρβαρντ. Δεν είχε νόημα. Πώς θα μπορούσε μια λιχουδιά με ζάχαρη να προσφέρει τέτοια αποτελέσματα; «Υπάρχουν λίγες εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για αυτά τα αποτελέσματα», έγραψε ο Ardisson Korat στη διατριβή του για το «απροσδόκητο» αυτό εύρημα. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μπερδεύονται με τα ευρήματα του Ardisson Korat – αψήφησαν κάθε λογική. «Ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχω απάντηση σε αυτό», δήλωσε στο The Atlantic ο Mark A. Pereira, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Κατά τη δεκαετία του 1980, οι ερευνητές του Χάρβαρντ άρχισαν να συλλέγουν «ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων» και ιατρικά δεδομένα από χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η πρώτη μελέτη παρατήρησης του πανεπιστημίου για τον διαβήτη τύπου 2 και τα γαλακτοκομικά δημοσιεύτηκε το 2005 — βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1986 και 1998. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

«Η μείωση του κινδύνου σχετιζόταν σχεδόν αποκλειστικά με γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά», εξήγησε ένα δελτίο ειδήσεων του Χάρβαρντ, σύμφωνα με το The Atlantic. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες άπαχου ή χαμηλών λιπαρών γάλακτος την ημέρα παρουσίασαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη. Οι άνδρες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες παγωτού την εβδομάδα είχαν τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η θεωρία έχει υποστηριχθεί ακόμη και από «στοιχεία του πραγματικού κόσμου». Ο Άντονι Χάουαρντ-Κροου, YouTuber και διαδικτυακός προπονητής, έχασε 32 κιλά και είδε βελτιώσεις στο αίμα του αφού κατανάλωνε μόνο παγωτό και συμπληρώματα πρωτεΐνης για 100 ημέρες. Όμως η διαδικασία δεν ήταν ευχάριστη. «Αυτή η δίαιτα ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πιο άθλια περιπέτεια δίαιτας που έχω ξεκινήσει ποτέ», είπε ο Howard-Crow στο Men’s Health. Κατά τη διάρκεια περίπου μιας δεκαετίας, μια χούφτα μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα. Ενώ τα αποτελέσματα συνεχίζουν να μπερδεύουν τους ερευνητές, τίποτα δεν έχει αποδείξει ότι είναι λάθος.