Αυτό το παγωμένο τσάι λάτε είναι τέλειο για μια δροσιστική και αρωματική απόλαυση, συνδυάζοντας τη ζεστασιά των παραδοσιακών μπαχαρικών του τσαγιού με τη δροσιά ενός παγωμένου ποτού.
Συνταγή για Παγωμένο Τσάι Λάτε
Συστατικά:
- Για το Συμπύκνωμα Τσαγιού:
- 4 φλιτζάνια νερό
- 8 σακουλάκια μαύρο τσάι ή 8 κουταλάκια του γλυκού μαύρο τσάι χύμα
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 8 ολόκληρα γαρίφαλα
- 8 ολόκληροι καρποί καρδάμωμου
- 4 ολόκληροι κόκκοι μαύρου πιπεριού
- 2 αστεροειδείς άνισοι
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, κομμένο σε φέτες
- 1 βανίλια, κομμένη στη μέση, ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη ή μέλι (ρυθμίστε κατά βούληση)
- Για το Παγωμένο Τσάι Λάτε:
- 1 φλιτζάνι συμπύκνωμα τσαγιού
- 1/2 φλιτζάνι γάλα (γαλακτοκομικό ή μη γαλακτοκομικό)
- Παγάκια
- Προαιρετικά: Σαντιγί, τριμμένη κανέλα ή μοσχοκάρυδο για γαρνίρισμα
Οδηγίες:
Προετοιμάστε το Συμπύκνωμα Τσαγιού:
- Σε μια μεσαία κατσαρόλα, βράστε το νερό.
- Προσθέστε το ξυλάκι κανέλας, τα γαρίφαλα, τους καρπούς καρδάμωμου, τους κόκκους μαύρου πιπεριού, τον αστεροειδή άνισο και το τζίντζερ. Μειώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά για να αρωματιστεί το νερό με τα μπαχαρικά.
- Προσθέστε τα σακουλάκια τσαγιού ή το χύμα τσάι και σιγοβράστε για επιπλέον 5 λεπτά.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε τη βανίλια (ή το εκχύλισμα) και το γλυκαντικό. Ρυθμίστε τη γλύκα κατά βούληση.
- Αφήστε το μείγμα να μουλιάσει για ακόμα 5-10 λεπτά, στη συνέχεια στραγγίξτε τα μπαχαρικά και τα φύλλα τσαγιού.
- Αφήστε το συμπύκνωμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
Προετοιμάστε το Παγωμένο Τσάι Λάτε:
- Γεμίστε ένα ποτήρι με παγάκια.
- Ρίξτε 1 φλιτζάνι συμπύκνωμα τσάι πάνω στα παγάκια.
- Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι γάλα και ανακατέψτε καλά. Ρυθμίστε την αναλογία συμπυκνώματος και γάλακτος ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
- Προαιρετικά: Γαρνίρετε με σαντιγί και μια πρέζα τριμμένης κανέλας ή μοσχοκάρυδου για επιπλέον άρωμα.
Σερβίρετε και Απολαύστε:
Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε το δροσιστικό σας παγωμένο τσάι λάτε. Το συμπύκνωμα τσάι μπορεί να φυλαχτεί στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα, καθιστώντας εύκολη την προετοιμασία πολλών μερίδων. Για πιο κρεμώδη υφή, χρησιμοποιήστε πλήρες γάλα ή μη γαλακτοκομικό γάλα, όπως γάλα βρώμης ή αμυγδάλου.