Η βρώμη έχει γίνει δημοφιλής επιλογή πρωινού τα τελευταία χρόνια και δεν είναι περίεργο γιατί. Έχει γεύση σαν επιδόρπιο, φτιάχνεται εύκολα και είναι εξαιρετικά υγιεινή. Η Victoria Taylor, διαιτολόγος στο British Heart Foundation, δήλωσε: “Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βρώμης κουάκερ, συμπεριλαμβανομένης της ρολής, γρήγορης και στιγμιαίας. Ανεξάρτητα από τον τύπο, το σχήμα ή το μέγεθος, όλες οι βρώμες κουάκερ είναι ολικής αλέσεως και όλες περιέχουν μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας εάν καταναλώνετε 3 γραμμάρια ή περισσότερα ημερησίως, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Μια μερίδα 40 γραμμάρια βρώμης κουάκερ περιέχει 2 γραμμάρια βήτα-γλυκάνης.”
Η Foodie Cakeontherun φτιάχνει τακτικά βρώμη για μια νύχτα ως βολικό πρωινό εν κινήσει, αλλά είναι επίσης μεγάλη φαν της ψητής βρώμης. Στην τελευταία της συνταγή δείχνει πώς μπορείτε να φτιάξετε και τα δύο με σχεδόν τα ίδια υλικά. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα χρειαστείτε μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ για την ψημένη ποικιλία και αντί να τα κρυώσετε στο ψυγείο, τα ψήνετε στο φούρνο ή τη φριτέζα αέρα μέχρι να ροδίσουν. Είναι εξίσου νόστιμα, θρεπτικά και φτιάχνονται εύκολα.
Ψημένη βρώμη με λεμόνι και βατόμουρα
Συστατικά
- 4-5 γεμάτες κουταλιές της σούπας βρώμη (οποιαδήποτε)
- 4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά απλό ή λεμόνι
- Μια χούφτα βατόμουρα
- Νερό που βράζει (αρκετό για να καλύψει σχεδόν τη βρώμη)
- Λίγες σταγόνες εκχύλισμα/απόσταγμα λεμονιού
- Στυμμένος χυμός λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Προαιρετικά – σερβίρετε με λίγο σιρόπι
Μέθοδος παρασκευής
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C.
- Βάζουμε τη βρώμη, το βραστό νερό και το λεμόνι σε ένα μπολ/δοχείο, ανακατεύουμε και αφήνουμε για δύο λεπτά να πήξει.
- Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μικρό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα/χαρτί ψησίματος.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Πρέπει να είναι τραγανό από πάνω και μαλακό στη μέση.