Διατροφή

Όσπρια: Γίγαντες στο φούρνο, ένα απόλυτο ελληνικό πιάτο

Όσπρια: Γίγαντες στο φούρνο, ένα απόλυτο ελληνικό πιάτο
Όσπρια: Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες για να πετύχετε τους πιο νόστιμους γίγαντες. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Είναι πολύ εύκολο να τους φτιάξουμε, με αυτήν τη συνταγή, αρκεί να θυμηθούμε μία ημέρα πριν να τα βάλουμε στο νερό για να φουσκώσουν!

Γίγαντες

Συστατικά Συνταγής:

  • 450 γρ γίγαντες (ή μεγάλα φασόλια λίμα), μουλιασμένα για 12 ώρες, στραγγισμένα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 500 ml νερό
  • 1 κονσέρβα (425 g ) ψιλοκομμένη ντομάτα δαμάσκηνου συν τα υγρά τους
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο ισπανικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 65 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

Μέθοδος παρασκευής:

1) Προσθέστε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό για να καλυφθούν καλά. Αφήνετε να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην ψηθούν αρκετά. Αυτό θα διαρκέσει από 50 έως 80 λεπτά, ανάλογα με τα φασόλια. Στραγγίζετε και αφήνετε στην άκρη.

2) Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220C.

3) Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε τις ντομάτες και τα υγρά τους, 500 ml νερό, το μέλι, το γαρύφαλλο, αλάτι και πιπέρι και βράστε απαλά για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτετε τον μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

4) Τοποθετείτε τα φασόλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνετε από πάνω το μείγμα ντομάτας, ανακατεύετε και απλώνετε ομοιόμορφα. Ψήστε για 1 1/2 έως 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. (Ελέγξτε το πιάτο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και αν χρειάζεται προσθέστε λίγο βραστό νερό.) Το πιάτο θα φαίνεται τραγανό από πάνω.

5) Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.