Διατροφή

Όσπρια: Εντάξτε τις φακές στην εβδομαδιαία σας διατροφή

Όσπρια: Εντάξτε τις φακές στην εβδομαδιαία σας διατροφή
Όσπρια: Οι φακές είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι φακές είναι ένα είδος οσπρίων που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία. Αυτοί οι μικροί, δισκοειδείς σπόροι έχουν διάφορα χρώματα, όπως καφέ, πράσινο, κόκκινο και μαύρο, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες, βραστά, σαλάτες και κάρυ.


Προσθέστε τις φακές στη διατροφή σας

Ένα από τα κύρια οφέλη των φακών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Οι φακές αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, με περίπου 18 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι. Αυτό τις καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans, καθώς και για όσους επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Εκτός από την πρωτεΐνη, οι φακές είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες. Περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, να βελτιώσουν την πέψη και να προωθήσουν το αίσθημα πληρότητας. Η υψηλή περιεκτικότητα των φακών σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Οι φακές έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που τις καθιστά μια υγιεινή προσθήκη σε κάθε δίαιτα. Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Οι φακές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β που είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των κυττάρων και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των φακών είναι η δυνατότητά τους να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες στις φακές μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας, το οποίο μπορεί να μειώσει την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει ένα άτομο και να το βοηθήσει να καταναλώσει συνολικά λιγότερες θερμίδες. Οι φακές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τις αιχμές και τις καταρρεύσεις στα επίπεδα ενέργειας και πείνας.

Συνολικά, οι φακές είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία. Είναι ευπροσάρμοστες και ενσωματώνονται εύκολα στα γεύματα, καθιστώντας τις μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη διατροφή τους. Ορισμένοι εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε τις φακές στη διατροφή σας περιλαμβάνουν την προσθήκη τους σε σαλάτες, σούπες, βραστά ή ακόμη και ως υποκατάστατο κρέατος σε πιάτα όπως τα τάκος ή η σάλτσα σπαγγέτι. Οι φακές είναι ένας υγιεινός και νόστιμος τρόπος για να προσθέσετε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας.