Διατροφή

Ωμές ντομάτες: Βοηθάει η κατανάλωση ωμής ντομάτας στον διαβήτη;

Ωμές ντομάτες: Βοηθάει η κατανάλωση ωμής ντομάτας στον διαβήτη;
Ωμές ντομάτες: Είναι αδύνατο να σκεφτείς ένα ελληνικό πιάτο χωρίς ντομάτες.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Είναι αδύνατο να σκεφτείς ένα ελληνικό πιάτο χωρίς ντομάτες. Είναι ένα από εκείνα τα φρούτα που είναι πλούσια σε βασικά μέταλλα και βιταμίνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε φόρμα. Ενώ ίσως γνωρίζετε ήδη ότι οι ντομάτες προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, ξέρατε ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας; Τρώγοντας ντομάτες θα καταφέρετε να ελέγξετε το σάκχαρό σας χάρη σε αυτό. Ωστόσο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι ήταν ασφαλές για όλους.


Ποια είναι τα οφέλη της ντομάτας για τον διαβήτη;

1. Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Οι ωμές ντομάτες μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη και της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης των σακχάρων και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη . Επιπλέον, οι ντομάτες περιέχουν ενώσεις όπως το λυκοπένιο, που μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ντομάτα ή οι βιοδραστικές ενώσεις της μπορεί να έχουν αντι-υπεργλυκαιμική δράση.

2. Μειώνει το οξειδωτικό στρες

Η ντομάτα (φρέσκια ή μαγειρεμένη) είναι ευνοϊκή για διαβητικές καταστάσεις επειδή μειώνει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τον διαβήτη, τη φλεγμονή, την επιταχυνόμενη αθηροσκλήρωση και τη βλάβη των ιστών (δηλ. αμφιβληστροειδούς, νεφρού και μυοσκελετικού συστήματος).

3. Χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων και ενέργειας

Οι ντομάτες έχουν χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων και ενέργειας (3,9 ανά 100 g) και είναι πλούσιες σε πιθανά αντιοξειδωτικά, όπως λυκοπένιο, ασκορβικό οξύ, β-καροτίνη, φλαβονοειδή (δηλαδή καμπφερόλη), τοκοφερόλη, φολικό οξύ και άλλα μικρά βιοενεργά μόρια. Αυτή η απαράμιλλη σύνθεση προτείνεται να είναι ευνοϊκή για διαβητικές καταστάσεις.

4. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να έχει αντιδιαβητική επίδραση λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, η οποία μειώνει την ποσότητα των ελεύθερων ριζών που παράγονται. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, αναφέρει ότι το λυκοπένιο μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα και αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στον ορό για να παρέχει υπογλυκαιμικά αποτελέσματα.

5. Έχει επικατεχίνη

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό της ντομάτας, η επικατεχίνη, μειώνει το οξειδωτικό στρες, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ενισχύει επίσης τη μυϊκή λειτουργία, τη μάζα των νησιδίων και την παγκρεατική ινσουλίτιδα.

6. Περιέχει ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό που υπάρχει στις ντομάτες που ενισχύει τη βιογένεση των μιτοχονδρίων και μειώνει τη μιτοχονδριακή βλάβη, την οξειδωτική βλάβη, τη φλεγμονή, τη συσσώρευση λιπιδίων και τη στεάτωση του ήπατος και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης, εξηγεί ο ειδικός.