Διατροφή

Ωμέγα-3: Τα ωμέγα-3 μπορεί να διατηρήσουν την υγεία των πνευμόνων

Ωμέγα-3: Τα ωμέγα-3 μπορεί να διατηρήσουν την υγεία των πνευμόνων
Ωμέγα-3: Κατανοώντας τα πιθανά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην υγεία των πνευμόνων, τα άτομα μπορούν να κάνουν ενημερωμένες διατροφικές επιλογές για να υποστηρίξουν την αναπνευστική τους ευεξία.

Μια νέα μελέτη παρέχει αδιάσειστα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θετική επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που περιέχονται στα ψάρια και στα συμπληρώματα διατροφής, στην υγεία των πνευμόνων. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 στη διατροφή, καθώς πολλά άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πληρούν τις συνιστώμενες κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωσή τους.

Ωμέγα 3 Λιπαρά οξέα

Η μελέτη, η οποία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ, ρίχνει φως στο ρόλο της διατροφής στη χρόνια πνευμονοπάθεια, έναν τομέα που έχει μελετηθεί σχετικά λίγο σε σύγκριση με άλλες καταστάσεις υγείας, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η έρευνα διεξήχθη από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου Cornell, μεταξύ των οποίων και η συν-συγγραφέας Patricia Cassano, διευθύντρια του τμήματος διατροφικών επιστημών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη συνολική υγεία. Για να κατανοήσουν καλύτερα την επίδρασή τους στην υγεία των πνευμόνων, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη δύο τμημάτων.

Το πρώτο μέρος περιελάμβανε μια μελέτη παρατήρησης με περισσότερους από 15.000 συμμετέχοντες από τη μελέτη National Heart, Lung, and Blood Institute Pooled Cohorts Study. Τα άτομα αυτά ήταν γενικά υγιή και δεν παρουσίαζαν σημάδια χρόνιας πνευμονικής νόσου κατά την έναρξη της μελέτης. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου επτά ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα σχετίζονταν με βραδύτερο ρυθμό μείωσης της πνευμονικής λειτουργίας. Μεταξύ των διαφόρων τύπων ωμέγα-3, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που συνήθως βρίσκεται σε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, έδειξε τις ισχυρότερες συσχετίσεις με τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας περιελάμβανε την ανάλυση γενετικών δεδομένων από περισσότερους από 500.000 Ευρωπαίους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξετάζοντας ορισμένους γενετικούς δείκτες ως έμμεσο μέτρο των διατροφικών επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς οι δείκτες αυτοί συσχετίζονται με την υγεία των πνευμόνων. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του DHA, συνδέονταν με καλύτερη πνευμονική λειτουργία.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Bonnie Patchen, διατροφολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Cassano, εξέφρασε την αισιοδοξία της για το μέλλον της διατροφικής έρευνας, που κινείται προς τη διατροφή ακριβείας για τη θεραπεία των πνευμονικών παθήσεων. Ο στόχος είναι να παρέχονται τελικά εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις για άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

Οι τρέχουσες Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα για την πρόσληψη επαρκών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εκτός από τα ψάρια, άλλες πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους, φυτικά έλαια, εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής.

Κατανοώντας τα πιθανά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην υγεία των πνευμόνων, τα άτομα μπορούν να κάνουν ενημερωμένες διατροφικές επιλογές για να υποστηρίξουν την αναπνευστική τους ευεξία. Η συμπερίληψη τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων πνευμονικών παθήσεων όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).