Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και τρώτε από όλες τις ομάδες των τροφίμων θα έχετε μια ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης σας και θα είστε σίγουρες ότι και το μωρό σας θα λαμβάνει όλα τα πολύτιμα συστατικά που έχει τόσο πολύ ανάγκη και που εξαρτάται καθαρά και μόνο από εσάς. Ποιά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε ;
Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr Βαλασία Τοκμακίδου -Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BScΕπιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
1. Ωμά αβγά: Αποφεύγεται να καταναλώνετε ωμά αυγά διότι υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης σαλμονέλας. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε και τις άγνωστης προέλευσης κρέμες ή μαγιονέζες που μπορεί να περιέχουν ωμό αυγό.
2. Ημιμαγειρεμένα κρέατα: Αποφεύγετε να τρώτε ωμά ή ημιμαγειρεμένα κρέατα ή κιμά άγνωστης προέλευσης διότι υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης τοξοπλάσμωσης. Είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προέλθει αν φάτε ωμό ή μισοψημένο κρέας ή αν έρθετε σε επαφή με ακαθαρσίες μολυσμένης γάτας και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο.
3. Μεγάλα λιπαρά ψάρια (τόνος , ξιφίας): Κίνδυνος μόλυνσης από υδράργυρο ο οποίος μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο.
4. Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά: Αποφεύγετε το τυρί τύπου cammembert, το brie, το ροκφόρ και όλα τα μαλακά τυριά, γιατί έχουν χαμηλή ή καθόλου παστερίωση, και υπάρχει κίνδυνος για λιστέρια. Τρώτε όλα τα κίτρινα τυριά και γιαούρτια και γάλατα υψηλής παστερίωσης.
5. Ωμά ψάρια: Αποφεύγετε να τρώτε ωμά ψάρια (σούσι), οστρακοειδή και μαλάκια (π.χ. μύδια). Κίνδυνος λιστερίωσης.
6. Αλκοόλ: Αποφεύγετε το αλκοόλ. Η κατανάλωση του αλκοόλ συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό, πνευματική καθυστέρηση, γενετικές ανωμαλίες, και ελλειποβαρή νεογέννητα.
7. Συκώτι και πατέ : Αν και έχει υψηλή συγκέντρωση σιδήρου, οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν διότι έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α , η οποία προκαλεί τερατογένεση στο έμβρυο.
8. Άπλυτα λαχανικά: Είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα λαχανικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης. Για το λόγο αυτό στα εστιατόρια να αποφεύγετε να τρώτε ωμές σαλάτες και να προτιμάτε τις βραστές.