Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης ζωής, και τι καλύτερη στιγμή να εστιάσετε σε υγιεινά γεύματα από το Σαββατοκύριακο, όταν μπορεί να συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια; Εδώ είναι τρεις θρεπτικές και νόστιμες συνταγές για να απολαύσετε με τους αγαπημένους σας.
1. Ψητό Κοτόπουλο με Λεμόνι και Βότανα με Σαλάτα Κινόα
Υλικά:
- 4 φιλέτα κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο και δέρμα
- 2 λεμόνια (χυμός και ξύσμα)
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- Φρέσκα βότανα (θυμάρι, δενδρολίβανο, μαϊντανός)
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- 1 φλιτζάνι κινόα
- 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμός
- 1 αγγούρι (κομμένο σε κύβους)
- 1 πιπεριά (κομμένη σε κύβους)
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
- 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
Οδηγίες:
- Μαρινάρετε το κοτόπουλο με χυμό λεμονιού, ξύσμα, ελαιόλαδο, σκόρδο, βότανα, αλάτι και πιπέρι για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Ψήστε το κοτόπουλο μέχρι να είναι πλήρως μαγειρεμένο.
- Μαγειρέψτε την κινόα σε νερό ή ζωμό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Ανακατέψτε την μαγειρεμένη κινόα με το αγγούρι, την πιπεριά, τα ντοματίνια, το κόκκινο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
- Σερβίρετε το ψητό κοτόπουλο πάνω από τη σαλάτα κινόα.
2. Σοταρισμένα Λαχανικά με Τόφου
Υλικά:
- 1 μπλοκ σκληρό τόφου (στραγγισμένο και κομμένο σε κύβους)
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια μπρόκολο (κομμένα)
- 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες)
- 1 καρότο (κομμένο σε φέτες)
- 1 φλιτζάνι μπιζέλια
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κομμάτι τζίντζερ (τριμμένο)
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα hoisin
Οδηγίες:
- Μαρινάρετε το τόφου με σάλτσα σόγιας και σησαμέλαιο για 15 λεπτά.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το τόφου μέχρι να χρυσίσει. Αφαιρέστε και αφήστε το στην άκρη.
- Σοτάρετε το μπρόκολο, την πιπεριά, το καρότο, τα μπιζέλια, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να είναι τρυφερά.
- Προσθέστε το τόφου στο τηγάνι και ανακατέψτε με επιπλέον σάλτσα σόγιας και σάλτσα hoisin.
- Σερβίρετε με καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης.
3. Smoothie Bowl με Μούρα και Σπανάκι
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια σπανάκι
- 1 φλιτζάνι μούρα (μύρτιλλα, φράουλες, βατόμουρα)
- 1 μπανάνα
- 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
- 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι (προαιρετικό)
- Τoppings: γκρανόλα, φρούτα σε φέτες, ξηροί καρποί, σπόροι
Οδηγίες:
- Ανακατέψτε το σπανάκι, τα μούρα, την μπανάνα, το γάλα αμυγδάλου, τους σπόρους chia και το μέλι μέχρι να γίνει λείο.
- Ρίξτε το μείγμα σε μπολ και προσθέστε γκρανόλα, φρούτα σε φέτες, ξηρούς καρπούς και σπόρους για επιπλέον υφή και θρεπτικότητα.
- Απολαύστε το ως ένα αναζωογονητικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό ή σνακ.
Αυτές οι συνταγές παρέχουν ισορροπία πρωτεΐνης, υγιεινών λιπαρών και λαχανικών, διασφαλίζοντας ότι η οικογένειά σας απολαμβάνει υγιεινά και γευστικά γεύματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.