Διατροφή

Οι τροφές ως «αντίδοτο» στις τροφικές αλλεργίες

Οι τροφές ως «αντίδοτο» στις τροφικές αλλεργίες
Your browser does not support the video tag. Για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες αρκεί μια μπουκιά από κάποια «περίεργη» τροφή για να τους προκαλέσει κνησμό, εμετό, διάρροια ή πρόβλημα στην αναπνοή. Οι τροφικές αλλεργίες είναι σε άνοδο τα τελευταία χρόνια και σήμερα εκτιμάται ότι επηρεάζουν μέχρι και το 8% των παιδιών σε […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες αρκεί μια μπουκιά από κάποια «περίεργη» τροφή για να τους προκαλέσει κνησμό, εμετό, διάρροια ή πρόβλημα στην αναπνοή. Οι τροφικές αλλεργίες είναι σε άνοδο τα τελευταία χρόνια και σήμερα εκτιμάται ότι επηρεάζουν μέχρι και το 8% των παιδιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιών. Μόνο στις ΗΠΑ, σχεδόν 4 εκατομμύρια παιδιά υπέφεραν από τροφικές αλλεργίες το 2014.


Η κοινή συμβουλή για παιδιά και ενήλικες που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες είναι να αποφεύγουν τα επίφοβα είδη των τροφίμων. Τον τελευταίο καιρό οι ειδικοί μελετούν το να δίνουν στα βρέφη έξι κοινές αλλεργιογόνες τροφές (φιστίκια, αυγά, γάλα, ψάρια, σιτάρι και σουσάμι) έτσι ώστε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει και να «ανέχεται» τα πάντα.

Σε μια τελευταία μελέτη περιλήφθηκαν περισσότερα από 1300 βρέφη ηλικίας 3 μηνών, στα μισά από τα οποία δόθηκαν μέχρι 4 γραμμάρια από τις έξι τροφές που αναφέραμε πριν, σε εβδομαδιαία βάση. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε μια μείωση κατά 20% στις τιμές των τροφικών αλλεργιών μεταξύ των βρεφών που εκτίθενται σε αλλεργιογόνα τρόφιμα, κάτι που δείχνει πως οι τροφές δεν είναι οι κύριες αιτίες μιας αλλεργίας, ενώ ταυτόχρονα αποδείχθηκε πως η παροχή συγκεκριμένων τροφών σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Εντυπωσιακό είναι πως παρακολουθώντας αργότερα τα μωρά που συμμετείχαν στην μελέτη, η μείωση της αλλεργίας στα φιστίκια έφτανε το 100% και στο αυγό το 75%. Οι γιατροί πάντως, διευκρινίζουν πως οι γονείς πρέπει να συνεχίσουν να ταΐζουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τις τροφικές αλλεργίες.