Διατροφή

Οι κίνδυνοι της αποφυγής των λιπαρών στη διατροφή σας

Οι κίνδυνοι της αποφυγής των λιπαρών στη διατροφή σας
Ενώ είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών, η πλήρης αποκοπή των λιπαρών από τη διατροφή σας μπορεί να είναι επιζήμια.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η αποφυγή λίπους στη διατροφή σας μπορεί να φαίνεται σαν ένας σίγουρος τρόπος για να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την υγεία σας. Ωστόσο, η πλήρης αποκοπή των λιπαρών από το διατροφολόγιό σας μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα λίπη είναι απαραίτητα για πολλές σωματικές λειτουργίες, και η λήψη τους μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.


Έλλειψη Θρεπτικών Συστατικών

Ένας από τους κύριους κινδύνους της αποφυγής των λιπαρών είναι η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Ορισμένες βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες A, D, E και K, είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν σωστά από τον οργανισμό. Χωρίς αρκετό λίπος στη διατροφή σας, αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν σωστά, οδηγώντας σε ελλείψεις.

Οι ελλείψεις σε βιταμίνες μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα όρασης, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και προβλήματα οστών. Τα λίπη παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αίσθηση του κορεσμού μετά το φαγητό. Όταν τρώτε τροφές με λίπος, νιώθετε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας. Εάν αποφεύγετε εντελώς τα λιπαρά, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στην υπερφαγία, καθώς θα τρώτε περισσότερο σε μια προσπάθεια να νιώσετε χορτάτοι.

Προβλήματα Υγείας

Η αποφυγή των λιπαρών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Για παράδειγμα, τα υγιεινά λίπη, όπως τα ακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο, μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αυτά τα λιπαρά βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με διάφορες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή νόσος και ορισμένα είδη καρκίνου.

Τα λίπη αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ενώ είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών, η πλήρης αποκοπή των λιπαρών από τη διατροφή σας μπορεί να είναι επιζήμια. Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας υγιεινά λίπη, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ποσότητα λίπους που χρειάζεστε στη διατροφή σας, μιλήστε στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.