Μισείτε τη σαλάτα; Είναι εντάξει αν το κάνετε, υπάρχουν πολλά τρόφιμα στον κόσμο και πολλοί διαφορετικοί τρόποι προετοιμασίας τους. Αλλά δεδομένου ότι σχεδόν όλοι μας δεν τρώμε αρκετά λαχανικά, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς (81%) γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών είναι ένας απλός τρόπος για να βελτιώσουμε την υγεία μας, ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε. Αν αυτή η ιδέα σας δυστυχεί, μην φοβάστε, με χρόνο και λίγη προσπάθεια μπορείτε να κάνετε φίλους με τη σαλάτα.
Γιατί δεν μου αρέσουν οι σαλάτες;
Είναι μια ατυχής ιδιορρυθμία της εξέλιξης ότι τα λαχανικά είναι τόσο καλά για εμάς, αλλά δεν είναι όλα αμέσως νόστιμα σε όλους μας. Έχουμε εξελιχθεί ώστε να απολαμβάνουμε τη γλυκιά ή ουμάμι (αλμυρή) γεύση τροφών υψηλότερης ενέργειας, επειδή η πείνα είναι πιο άμεσος κίνδυνος από τη μακροπρόθεσμη υγεία. Τα λαχανικά δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ενέργεια, αλλά είναι γεμάτα με διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και ενώσεις που προάγουν την υγεία που ονομάζονται βιοδραστικές ουσίες.
Αυτά τα βιοενεργά είναι μέρος του λόγου που τα λαχανικά έχουν πικρή γεύση. Τα φυτικά βιοενεργά, που ονομάζονται επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά, παράγονται από τα φυτά για να προστατευτούν από το περιβαλλοντικό στρες και τους θηρευτές. Τα ίδια τα πράγματα που κάνουν τις φυτικές τροφές πικρές, είναι αυτά που τις κάνουν καλά για εμάς. Δυστυχώς, η πικρή γεύση εξελίχθηκε για να μας προστατεύσει από τα δηλητήρια και πιθανώς από την υπερκατανάλωση μίας μόνο φυτικής τροφής. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, οι φυτικές τροφές μπορεί να έχουν γεύση δηλητηρίου.
Για κάποιους από εμάς, αυτή η πικρή αίσθηση είναι ιδιαίτερα έντονη και για άλλους δεν είναι τόσο άσχημη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα γονίδιά μας. Οι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον 25 διαφορετικούς υποδοχείς που ανιχνεύουν την πικρία και ο καθένας μας έχει τους δικούς του γενετικούς συνδυασμούς. Έτσι, μερικοί άνθρωποι πραγματικά, πραγματικά γεύονται κάποιες πικρές ενώσεις, ενώ άλλοι μετά βίας μπορούν να τις ανιχνεύσουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε όλοι το ίδιο σημείο εκκίνησης όσον αφορά την αλληλεπίδραση με σαλάτες και λαχανικά. Κάνε λοιπόν υπομονή με τον εαυτό σου. Αλλά τα βήματα για να μάθετε να αγαπάτε τις σαλάτες και τα λαχανικά είναι τα ίδια ανεξάρτητα από το σημείο εκκίνησης.
Παίρνει χρόνο
Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα γούστα μας γιατί τα γονίδιά μας και οι υποδοχείς μας δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Οι επαναλαμβανόμενες εκθέσεις σε πικρά φαγητά μπορούν να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε με την πάροδο του χρόνου. Οι επαναλαμβανόμενες εκθέσεις βοηθούν τον εγκέφαλό μας να μάθει ότι τα πικρά λαχανικά δεν είναι θέσεις. Και καθώς αλλάζουμε αυτό που τρώμε, αλλάζουν και τα ένζυμα και άλλες πρωτεΐνες στο σάλιο μας. Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες ενώσεις στα τρόφιμα διασπώνται και ανιχνεύονται από τους γευστικούς μας κάλυκες. Το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό δεν είναι σαφές, αλλά είναι παρόμοιο με άλλες συμπεριφορικές γνωστικές προπονήσεις.
Προσθέστε υλικά κάλυψης
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές εξαιρετικές στρατηγικές για να καλύψουμε την πικρία των λαχανικών και αυτό ενισχύει θετικά την προπόνηση της γεύσης μας. Το αλάτι και το λίπος μπορούν να μειώσουν την αντίληψη της πικρίας, επομένως η προσθήκη καρυκευμάτων και ντρέσινγκ μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις σαλάτες καλύτερη γεύση αμέσως. Μάλλον σκέφτεστε, “αλλά δεν χρειάζεται να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού και λίπους;” – Ναι, αλλά θα λάβετε περισσότερα διατροφικά πλεονεκτήματα μειώνοντας τα σε τρόφιμα όπως κέικ, μπισκότα, πατατάκια και επιδόρπια, όχι προσπαθώντας να τα αποφύγετε με τα λαχανικά σας.
Προκαλέστε τις προκαταλήψεις σας
Η αμφισβήτηση των προκαταλήψεών σας μπορεί επίσης να βοηθήσει την κατάσταση της σαλάτας. Ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ανθυγιεινή-γευστική διαίσθηση» μας κάνει να υποθέσουμε ότι τα νόστιμα φαγητά δεν είναι καλά για εμάς και ότι τα υγιεινά τρόφιμα θα έχουν άσχημη γεύση. Η απομάκρυνση αυτής της υπόθεσης μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε περισσότερο τα λαχανικά σας. Όταν οι ερευνητές επισήμαναν τα λαχανικά με ετικέτες εστιασμένες στη γεύση, προετοιμάζοντας τα θέματα για μια ευχάριστη γεύση, ήταν πιο πιθανό να τα απολαύσουν σε σύγκριση με όταν τους είπαν πόσο υγιή είναι.