Η κατανάλωση τροφίμων στις πέντε χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG), συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εκπομπών της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων το 2019, σύμφωνα με μελέτη. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, διαπίστωσε ότι η δράση για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αποτύχει, εκτός εάν μειωθούν οι εκπομπές από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, το οποίο αποτελεί πλέον το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών GHG.
Η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων προκαλείται από την κατανάλωση βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών σε ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ οι κατά κεφαλήν εκπομπές στις ανεπτυγμένες χώρες με υψηλό ποσοστό ζωικής προέλευσης μειώθηκαν, δήλωσαν οι ερευνητές. Η ομάδα σημείωσε ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα υψηλής έντασης εκπομπών είναι πιθανό να ενισχύσουν περαιτέρω τις εκπομπές.
«Μια παγκόσμια αλλαγή στις δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της υπερβολικής πρόσληψης κόκκινου κρέατος και της βελτίωσης των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όχι μόνο θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων, αλλά θα αποφύγει κινδύνους για την υγεία, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Klaus Hubacek. Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία. Η Yuli Shan, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι το σύστημα αγροδιατροφής καθοδηγεί τη χρήση γης και τις γεωργικές δραστηριότητες παγκοσμίως—συμβάλλοντας περίπου στο ένα τρίτο των παγκόσμιων ανθρωπογενών αερίων θερμοκηπίου.
«Η αύξηση του πληθυσμού, η επέκταση της παραγωγής τροφίμων και η αύξηση της διατροφής με βάση τα ζώα είναι πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω τις εκπομπές και να συμπιέσουν τον παγκόσμιο προϋπολογισμό άνθρακα», δήλωσε ο Σαν, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Yanxian Li, Ph.D. φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen είπε ότι ο μετριασμός των εκπομπών σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων από την παραγωγή έως την κατανάλωση είναι κρίσιμος εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Ωστόσο, οι εκτεταμένες και μόνιμες αλλαγές στη διατροφή είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν γρήγορα, επομένως τα κίνητρα που ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να μειώσουν το κόκκινο κρέας ή να αγοράσουν προϊόντα με υψηλότερα περιβαλλοντικά μερίσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών τροφίμων», είπε ο Λι. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συνδέουν τις εκπομπές με τους καταναλωτές μεταξύ 2000 και 2019, αποκαλύπτοντας ότι το 2019, η κατανάλωση τροφίμων στις πέντε χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές:
- Κίνα,
- Ινδία,
- Ινδονησία,
- Βραζιλία,
- και ΗΠΑ
Ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων αλυσιδωτές εκπομπές. Οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές GHG που σχετίζονται με τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 14 τοις εκατό κατά την περίοδο των 20 ετών. Η σημαντική αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων με βάση τα ζώα συνέβαλε στο 95% περίπου της παγκόσμιας αύξησης των εκπομπών, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εκπομπών τροφίμων, είπαν οι ερευνητές.