Θέλετε να καταπολεμήσετε την κακή διάθεση και την χαμηλή ενέργεια; Δεν έχετε αρά να εντάξετε 10 τροφές στην καθημερινότητά σας και θα δείτε τη διάθεσή σας ν’ ανεβαίνει και την ενέργειά σας να απογειώνεται. Οι συγκεκριμένες τροφές όχι συμβάλλουν στην καλή διατήρηση της σωματικής σας κατάστασης αλλά και της ψυχολογική σας.
1) Τα βραζιλιάνικα φιστίκια είναι μια από τις καλύτερες πηγές σεληνίου . Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τρία φιστίκια Βραζιλίας την ημέρα μπορούν να παρέχουν τη συνιστώμενη ημερήσια κατάλληλη δόση σεληνίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα, το άγχος αλλά και η κούραση εμφανίζεται σε άτομα με χαμηλά επίπεδα σεληνίου. Αν εντάξετε στη διατροφή σας τα φιστίκια δυο φορές την εβδομάδα τότε θα δείτε και αλλαγή στη διάθεσή σας. 2) Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη σε ωμέγα-3 μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε κατάθλιψη και χαμηλή διάθεση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια , όπως ο σολομός , το σκουμπρί και οι σαρδέλες , αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του ιστού του εγκεφάλου μας. Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα- 3 θα κρατήσει επίσης το μυαλό σας υγιές και θα βελτιώσει τη διάθεσή διατηρώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα ευέλικτα, ώστε τα χημικά μηνύματα του εγκεφάλου – νευροδιαβιβαστές – να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά .
3) Η βρώμη είναι αποτελεσματική στην ενίσχυση της διάθεσης. Και αυτό γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ( GI ) που σιγιά σιγά απελευθερώνει ενέργεια στο αίμα. Το ορυκτό σελήνιο που διαθέτει η βρώμη μπορεί επίσης να βοηθήσει τη διάθεση με τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
4) Οι μπανάνες περιέχουν το σημαντικό αμινοξύ τρυπτοφάνη και βιταμίνες Α, Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υδατάνθρακες . Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην απορρόφηση της τρυπτοφάνης από τον εγκέφαλο και η βιταμίνη Β6 βοηθά στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε ενέργεια καλής διάθεσης και στην ανάταση της σεροτονίνης .
5) Οι φακές είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας , έτσι όπως οι μπανάνες, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης. Αυτό οδηγεί σε μια πιο ήρεμη, πιο ευτυχισμένη κατάσταση του νου με λιγότερο άγχος. Σταθεροποιώντας το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας η διάθεση διατηρείται σταθερή. Το όσπριο αυτό έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ ενώ μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα σιδήρου που δίνει ενέργεια και επομένως και καλύτερη διάθεση.
6) Το στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας αυξάνουν την πρόσληψη του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Το σώμα χρησιμοποιεί την τρυπτοφάνη για να ενεργοποιήσει τη σεροτονίνη (ένας από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν τη διάθεση) καθώς και την ορμόνη μελατονίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Περιέχουν, επίσης, ένα άλλο αμινοξύ την τυροσίνη , η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
7) Ορισμένες ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιλαμβάνουν φυλλικό οξύ , βιταμίνες Β3 , Β6 και Β12 περιέχονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι ή το μπρόκολο.
8) Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας – όπως κατάθλιψη, οστεοπόρωση, καρδιακή νόσο και καρκίνο. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου αλλά αν δεν υπάρχει αρκετός ήλιος, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές όπως το γιαούρτι που περιέχουν βιταμίνη D. Το ασβέστιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες και του άγχους.
9) Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση. Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο απελευθερώνοντας ενδορφίνες καθώς και να ενισχύσει τα επίπεδα σεροτονίνης .
10) Τα στρείδια προσφέρουν πολλά οφέλη σην υγεία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως είναι ο ψευδάργυρος . Ο ψευδάργυρος έχει μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες , όπως το ότι είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας και την υγεία του εγκεφάλου . Ο ψευδάργυρος έχει βρεθεί να είναι ελλιπής σε πάσχοντες από κατάθλιψη. Επιπλέον, περιέχουν μια πρωτεΐνη που είναι πλούσια σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη. Ο εγκέφαλός χρησιμοποιεί αυτό το αμινοξύ για την παραγωγή χημικών ουσιών , οι οποίες μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας σας και να ανεβάσουν.
Με την συνεργασία της Ρούλας Σπύρου – διατροφολόγος – διαιτολόγος .