Αυτή η συνταγή γιορτάζει ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά όλων των εποχών, τον μάραθο. Λατρεύω τον μάραθο σε κάθε μορφή — κοκκινιστό, ξυρισμένο, καραμελωμένο, όπως το πείτε — αλλά ο αγαπημένος μου τρόπος είναι βαθιά καβουρδισμένος και τρυφερός. Αυτή η συνταγή είναι η απόλυτη επανάληψη: ο μάραθος αναμειγνύεται με αρωματικά όπως πράσο και φρέσκο θυμάρι, στη συνέχεια ρίχνεται σε κρέμα σάλτσα, συμπληρώνεται με τριμμένη φρυγανιά και ψήνεται μέχρι να ροδίσει για το πιο νόστιμο ογκρατέν. Είναι αρκετά εύκολο να το απολαύσετε ως καθημερινή πλευρά, αλλά αρκετά κομψό για το γιορτινό σας τραπέζι.
Υλικά συνταγής:
- 2 μεγάλα ματσάκια μάραθου
- 5 ή 6 μέτρια καρότα
- 1 μεγάλο πράσο
- 2 γαρύφαλλα
- Σκόρδο
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
- 80 γραμμάρια τυρί παρμεζάνα, μοιρασμένη, συν περισσότερο για επικάλυψη
- 1 1/2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 6 κουταλιές της σούπας
- ανάλατο βούτυρο
- 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινες νιφάδες πιπεριού
- 1 1/2 φλιτζάνι πεκάν
- 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκια φρυγανιά
Εκτέλεση συνταγής:
1. Τοποθετούμε μια σχάρα στη πάνω θέση του φούρνου και θερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
2. Ετοιμάζουμε τα παρακάτω, παίρνουμε μία πολύ μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε: Κόβουμε τα φύλλα από το μάραθο. Κόβουμε τους βολβούς στη μέση
κατά μήκος μέσα από τη ρίζα. Εάν οι βολβοί είναι μεγάλοι, μειώνουμε ξανά στο μισό κάθε κομμάτι. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το μάραθο. Ξεφλουδίζουμε και
κόβουμε σε λεπτές φέτες 1 κιλό καρότα σε μια ελαφριά διαγώνιο. Κόβουμε στη μέση 1 μεγάλο πράσο κατά μήκος και ξεπλένουμε μεταξύ των στρώσεων για να
καθαριστεί. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος σταυρωτά.
3. Κόβουμε σε λεπτές φέτες 1 σκελίδα σκόρδο και τη προσθέτουμε στο μπολ. Λιώνουμε 1 σκελίδα σκόρδο και την κρατάμε για την επικάλυψη. Διαλέγουμε τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο θυμάρι μέχρι να έχουμε 2 κουταλιές της σούπας. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας στο μπολ και βάζουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας σε ένα μεσαίο μπολ. Τρίβουμε την παρμεζάνα. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν. Κρατάμε το υπόλοιπο τυρί για την επικάλυψη.
4. Τοποθετούμε 1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο, περίπου 5 λεπτά.
5. Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας πάνω από το μείγμα με τον μάραθο και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί 9×13 ιντσών ή 3 λίτρων και απλώνουμε σε μια ομοιόμορφη στρώση. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει ο μάραθος και να αρχίσει να σκουραίνει η κορυφή, 25 με 30 λεπτά ακόμα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
6. Χοντροκόβουμε 1 1/2 φλιτζάνι πεκάν και το προσθέτουμε στο μπολ με το θυμάρι. Προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκια τριμμένη φρυγανιά, το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Λιώνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο μάτι της κουζίνας. Προσθέτουμε το κρατημένο τριμμένο σκόρδο στο βούτυρο και ανακατεύουμε να ενωθούν. Ρίχνουμε το βούτυρο σκόρδου πάνω από το μείγμα της φρυγανιάς και ανακατεύουμε μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα.
7. Πασπαλίζουμε το μισό τυρί που έχει μείνει στο ογκρατέν. Πασπαλίζουμε όλη την επικάλυψη πάνω από το τυρί και μετά πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επικάλυψη, 12 με 15 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε το να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Καλή μας όρεξη!!!