Οι τακτικές δόσεις βιταμίνης D μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.
Η έρευνα έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς με τoν επικεφαλής της μελέτης, Dr Klaus Witte να σχολιάζει: «Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να κάνουν μια σημαντική διαφορά στην φροντίδα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (…) Είναι η πρώτη απόδειξη ότι η βιταμίνη D3 μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς των ανθρώπων με καρδιακή μυϊκή αδυναμία, πάθηση γνωστή και ως καρδιακή ανεπάρκεια».
Η μελέτη έγινε σε περισσότερους από 160 ασθενείς που είχαν βηματοδότες ή / και λάμβαναν φάρμακα για την πίεση του αίματος. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη έλαβαν είτε βιταμίνη D, είτε χάπια τύπου placebo (ψευδοφάρμακα) μια φορά την ημέρα για ένα έτος. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D με βάση το ασβέστιο, επειδή το ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα βελτιώθηκε από 26-34% στους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D, ενώ δεν υπήρξε καμία μεταβολή μεταξύ εκείνων που πήραν τα χάπια placebo. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η βελτίωση που παρατηρήθηκε στους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την ανάγκη τους για βηματοδότη.
Η μελέτη για την καρδιά και την βιταμίνη D παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που έγινε στο Σικάγο.
Πηγές βιταμίνης D
Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει βιταμίνη D όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Στη διατροφή μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D από τροφές όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού, οι γαρίδες, τα ενισχυμένα δημητριακά και ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού.