Όλες οι ντομάτες είναι καρποί του φυτού Solanum lycopersicum , αν και συνήθως αναφέρονται και χρησιμοποιούνται ως λαχανικά στο μαγείρεμα. Οι ντομάτες έχουν φρέσκια, ήπια γεύση και συνήθως είναι κόκκινες – αν και έρχονται και σε άλλα χρώματα, από κίτρινο έως πορτοκαλί έως μοβ. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βήτα καροτίνης και του λυκοπενίου, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
- Οι ντοματίνια είναι στρογγυλές, δαγκωμένες και τόσο ζουμερές που μπορεί να σκάσουν όταν τις δαγκώνετε.
- Μια ντοματίνια (17 γραμμάρια) περιέχει μόνο 3 θερμίδες και ίχνη αρκετών βιταμινών και μετάλλων .
- Είναι το τέλειο μέγεθος για σαλάτες ή για φαγητό μόνο ως σνακ. Είναι επίσης κατάλληλα για σουβλάκια και κεμπάπ.
Ντομάτες σταφυλιών
- Οι ντομάτες σταφυλιών έχουν περίπου το μισό μέγεθος των ντοματών. Δεν περιέχουν τόσο πολύ νερό και έχουν επιμήκη μορφή. Μια ντομάτα σταφυλιών (8 γραμμάρια) έχει μόνο 1 θερμίδες .
- Όπως οι ντοματίνια, οι ντομάτες σταφυλιών είναι εξαιρετικές σε σαλάτες ή τρώγονται μόνοι τους ως σνακ . Ωστόσο, είναι πολύ μικρό για χρήση σε σουβλάκια.
- Εάν δεν σας ενδιαφέρει η χυμώδης ντοματίνια, η ποικιλία σταφυλιών μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για εσάς.
- Οι ντομάτες Ρομά είναι μεγαλύτερες από τις ντομάτες κερασιών και σταφυλιών αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλες για να χρησιμοποιηθούν για τεμαχισμό. Οι Ρόμα είναι επίσης γνωστοί ως ντομάτες δαμάσκηνων.
- Μια ντομάτα Ρομά (62 γραμμάρια) περιέχει 11 θερμίδες και 1 γραμμάριο ινών .
- Είναι φυσικά γλυκά και ζουμερά, καθιστώντας τους μια σταθερή επιλογή για κονσερβοποίηση ή παρασκευή σάλτσας. Είναι επίσης δημοφιλείς στις σαλάτες.
Ντομάτες μπριζόλας
- Οι ντομάτες μπριζόλας είναι μεγάλες, ανθεκτικές και αρκετά σφριγηλές ώστε να διατηρούν το σχήμα τους όταν τεμαχίζονται σε λεπτές φέτες.
- Μια μεγάλη (182 γραμμάρια) μπριζόλα ντομάτα με διάμετρο 3 ιντσών (8 cm) περιέχει 33 θερμίδες, 2 γραμμάρια ινών και 28% της ημερήσιας τιμής (DV) για τη βιταμίνη C – μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό .
- Είναι τέλεια για να φτιάξετε σάντουιτς και χάμπουργκερ. Έχουν επίσης ήπια γεύση και ζουμερά, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για κονσερβοποίηση ή σάλτσα.