Διατροφή

Νοστιμιά υγεία: Νόστιμες μελιτζάνες γιαχνί με πατάτες

Νοστιμιά υγεία: Νόστιμες μελιτζάνες γιαχνί με πατάτες
Η συνταγή για τις μελιτζάνες γιαχνί με πατάτες είναι μια παραδοσιακή ελληνική πιάτο, γεμάτο γεύση και αρώματα. Είναι ιδανικό για όλες τις  μέρες και σερβίρεται συνήθως ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό.

Είτε στρουμπουλές είτε οβάλ, σκούρες μοβ ή πιο ανοιχτόχρωμες, οι μελιτζάνες από πολλούς θεωρούνται το πιο νόστιμο θερινό λαχανικό. Η συνταγή για τις μελιτζάνες γιαχνί με πατάτες είναι μια παραδοσιακή ελληνική πιάτο, γεμάτο γεύση και αρώματα.  Ακολουθούν τα υλικά και η διαδικασία για την παρασκευή του.

Υλικά:

  • 4 μέτριες μελιτζάνες
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 ντομάτες (φρέσκιες ή κονσέρβα) ή 1/2 φλ. τοματόπελτα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία υλικών: Ξεκινήστε καθαρίζοντας τις μελιτζάνες. Κόψτε τες σε ροδέλες ή κυβάκια και αφήστε τες σε αλάτι για περίπου 30 λεπτά. Αυτό θα τους δώσει την δυνατότητα να βγάλουν τα πολλά υγρά τους και πικρίλες. Στο μεταξύ, ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες σε κυβάκια. Κόψτε επίσης το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τεμαχίστε το σκόρδο.
  2. Σοτάρισμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, φροντίζοντας να μην καεί.
  3. Προσθήκη λαχανικών: Αφού έχουν στεγνώσει οι μελιτζάνες, ξεπλύνετε και στραγγίξτε τες. Ρίξτε τες στην κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες. Ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν με το ελαιόλαδο και τα αρώματα.
  4. Ντομάτες και μπαχαρικά: Προσθέστε τις ντομάτες ή την τομάτα πελτέ, την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το θυμάρι. Ανακατέψτε όλα τα υλικά και προσθέστε το νερό. Αφήστε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και οι μελιτζάνες.
  5. Σερβίρισμα: Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να σταθεί για λίγα λεπτά. Σερβίρετε ζεστό, συνοδευμένο με φρέσκο ψωμί και, αν επιθυμείτε, μια δόση φέτας.

Το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για όλες τις  μέρες και σερβίρεται συνήθως ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Προσθέστε την αγαπημένη σας φέτα και καλή σας όρεξη!