Διατροφή

Νηστεία: Μια απλή και θρεπτική συνταγή με φακές χωρίς ελαιόλαδο

Νηστεία: Μια απλή και θρεπτική συνταγή με φακές χωρίς ελαιόλαδο
Νηστεία: Αυτή η συνταγή σούπας φακής όχι μόνο ικανοποιεί αλλά και ευθυγραμμίζεται με τις διατροφικές προτιμήσεις που αποκλείουν τα έλαια, ιδανική για Μεγάλη Παρασκευή.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η σούπα με φακές είναι ένα ανακουφιστικό, θρεπτικό πιάτο που μπορεί εύκολα να γίνει χωρίς ελαιόλαδο, ιδανικό για την Μεγάλη Παρασκευή. Αυτή η συνταγή εστιάζει σε φυσικές γεύσεις από λαχανικά και μπαχαρικά, καθιστώντας την τόσο υγιεινή όσο και νόστιμη. Δείτε πώς να ετοιμάσετε μια απλή σούπα φακής που είναι τέλεια για όλες τις μέρες της εβδομάδας.


Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένες φακές (καφέ, πράσινες ή κόκκινες)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους
  • 1 μεγάλη πατάτα σε κύβους (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
  • 6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκος μαϊντανός ή κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)
  • Φέτες λεμονιού (για το σερβίρισμα)

 

Οδηγίες:

  • Ξεπλύνετε και ταξινομήστε τις φακές: Ξεκινήστε ξεπλένοντας τις φακές με κρύο νερό και διαλέγοντας τυχόν υπολείμματα.
  • Σοτάρετε λαχανικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε μια μικρή ποσότητα νερού ή ζωμό λαχανικών για μια μέθοδο σοτάρισμα με νερό. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλινο. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 5-7 λεπτά.
  • Προσθέστε μπαχαρικά και φακές: Ανακατέψτε το κύμινο, τον κόλιανδρο και την καπνιστή πάπρικα. Μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Προσθέστε τις ξεπλυμένες φακές και τις πατάτες σε κύβους αν χρησιμοποιείτε.
  • Σιγοβράζουμε: Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών ή το νερό. Φέρτε το μείγμα σε βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και τα λαχανικά.
  • Δοκιμάστε τη σούπα και προσαρμόστε το καρύκευμα με αλάτι και πιπέρι. Για πιο λεία υφή, μπορείτε να ανακατέψετε μερικώς τη σούπα με ένα μπλέντερ.
  • Σερβίρετε: Ρίξτε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο και στύβετε μια φέτα λεμονιού πάνω από κάθε μερίδα για να προσθέσετε ξύσμα.

 

Αυτή η συνταγή σούπας φακής όχι μόνο ικανοποιεί αλλά και ευθυγραμμίζεται με τις διατροφικές προτιμήσεις που αποκλείουν τα έλαια. Είναι ένα ζεστό πιάτο που υπόσχεται τόσο γεύση όσο και θρεπτική αξία, ιδανικό για ένα ζεστό γεύμα.