Αν έχετε ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για την νηστεία του Πάσχα, τότε ίσως έχει έρθει ο καιρός να ψάξετε για λίγο διαφορετικές συνταγές αυτή την χρονιά που θα εξυπηρετούν και τους δύο σκοπούς σας, τη νηστεία και τη νοστιμιά. Ένα από τα υλικά που είναι το πλέον ευκολοσυνδυάσιμο και νηστίσιμο είναι τα φασόλια, που μπορούν να επεξεργαστούν με διάφορους τρόπους αλλά και να μαγειρευτούν με πολλούς και διαφορετικούς.
- Φασόλια και ρύζι
Ανακατέψτε το ρύζι με μαύρα ή κόκκινα φασόλια μαζί με κρεμμύδια κομμένα σε κύβους, με την πιπεριά και με τις ντομάτες. Αρωματίστε με διάφορα αγαπημένα καρυκεύματα ή με καυτερή σάλτσα όπως tacos με φασόλια, μαρούλι, ντομάτες, κρεμμύδια, κόκκινες ή πράσινες πιπεριές, κόλιαντρο και γκουακαμόλε.
- Εύκολο τσίλι:
Σοτάρουμε 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους με 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτουμε 2 κονσέρβες φασόλια της επιλογής μας, 1 κουτί ντομάτες σε κύβους και 1 κουταλιά της σούπας τσίλι σε σκόνη. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Σερβίρετε με φρίτο, αβοκάντο και κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
- No Roll Enchiladas
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200. Ψιλοκόβετε 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 πιπεριά και 1 μέτρια ντομάτα. Ψεκάστε τον πάτο μιας κατσαρόλας με σπρέι μαγειρέματος και στρώστε τορτίγιας για να καλύψετε τον πάτο του πιάτου. Απλώστε 1 κονσέρβα τηγανητά φασόλια στην κορυφή των τορτίγιας, ίσως θέλετε να ζεστάνετε πρώτα τα φασόλια για να τα κάνετε να απλωθούν πιο εύκολα. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι σάλτσα και τα μισά από τα κρεμμύδια πάνω από τα φασόλια. Βάλτε άλλη μια στρώση τορτίγιες πάνω από αυτή τη στρώση. Στρώνουμε 1 κουτάκι μαύρα φασόλια, την πράσινη πιπεριά και την ντομάτα και την υπόλοιπη σάλτσα και το κρεμμύδι πάνω από τις τορτίγιες. Βάλτε μια άλλη στρώση τορτίγια από πάνω η κατσαρόλα σας θα πρέπει να είναι αρκετά γεμάτη τώρα. Ρίξτε 1 κονσέρβα σάλτσα enchilada σε όλη την επιφάνεια και ψήστε, σκεπασμένη, για περίπου 35-45 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί και να ροδίσει μέχρι το τέλος.
- Μπιφτέκια ρεβιθιών
1 κονσέρβα ρεβίθια, 1 μικρό κουτάκι πράσινο τσίλι, 1/4 φλιτζάνι κρεμμύδια κομμένα σε κύβους, αλάτι και πιπέρι για την γεύση, περίπου 1 φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης. Κάντε πουρέ όλα τα υλικά εκτός από το πλιγούρι. Έπειτα προσθέστε σταδιακά το πλιγούρι μέχρι να γίνει ζύμη η υφή αντί για χυλώδη και πλάστε μπουρεκάκια. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια τηγανίστε τα μπιφτέκια για περίπου 4-5 λεπτά ανά πλευρά. Τα φασόλια δεν έχουν έντονη γεύση, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα καρυκεύματα. Σερβίρετε σε ψημένα ψωμάκια με μαρούλι, ντομάτα και μουστάρδα.
Δοκιμάστε τις παραπάνω συνταγές και θα δείτε την νηστεία με άλλο μάτι!