Το σημαντικό σε αυτή τη συνταγή είναι να βείτε ένα ωραίο μεγάλο χταπόδι, ιδανικά φρέσκο, αλλά γίνεται και με κατεψυγμένο (εφόσον πρώτα το αποψύξετε σωστά). Αν πάρετε φρέσκο χταπόδι, μπορείτε να ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη να σας το καθαρίσει. Αν προτιμάτε, μπορείτε να του ζητήσετε να σας το κόψει σε πλοκάμια, όπως περιγράφεται παρακάτω στη συνταγή, αλλά σε κάθε περίπτωση το κόψιμο του χταποδιού δεν είναι δύσκολο. Να θυμάστε πάντα ότι το χταπόδι ειδικά το φρέσκο περιέχει πολύ νερό και αλάτι, οπότε δεν θέλει πολλά υγρά στο μαγείρεμα. Βγάζει τα δικά του, που είναι και αλατισμένα, γι’ αυτό προσέχουμε και πόσο αλάτι προσθέτουμε.
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 1,4-1,5 κιλό)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
- 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση και στη συνέχεια το κάθε μισό στα 3 ή 4
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
- 7-8 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνη
- ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι ή τριμμένοι
- 50 ml ξηρό λευκό κρασί
- 150 ml ελαιόλαδο
- 60 ml χυμό λεμονιού
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά το χταπόδι, χωρίζουμε τα πλοκάμια και κόβουμε το υπόλοιπο μέρος του σε μεγάλα σχετικά κομμάτια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Βάζουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μία γάστρα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (θυμηθείτε ό,τι είπαμε για το χταπόδι!) και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη δάφνη και τοποθετούμε το χταπόδι πάνω και ανάμεσα από τις πατάτες. Βάζουμε διάσπαρτα τα κλωναράκια από θυμάρι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το κόλιανδρο, το κύμινο και λίγο ακόμα πιπέρι. Περιχύνουμε το χταπόδι και τις πατάτες με το μείγμα.
- Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.
- Ανοίγουμε τη γάστρα. Το χταπόδι και οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει και η γάστρα να έχει υγρά.
- Αφήνουμε ανοιχτή τη γάστρα και την επιστρέφουμε στο φούρνο για ακόμη 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.