Ως το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία χαρακτήρισε τη μεσογειακή διατροφή η Κοσμήτορας της Σχολής Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RMIT της Αυστραλίας Κάθριν Ιτσιόπουλος, μιλώντας στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, που διοργάνωσαν προ ημερών -στο πλαίσιο του ετήσιου Aristotle Medical Forum (AMF) – το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ίδια παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για τη μεσογειακή διατροφή και συγκλίνουν, όπως είπε, στην παρουσία ισχυρών αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν τις χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές χρόνιες ασθένειες.
Έρευνα για την μεσογειακή διατροφή στην ελληνική διασπορά στην Αυστραλία
Παρουσιάζοντας έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή που έγινε στην Αυστραλία, η κ. Ιτσιόπουλος ανέφερε ότι Ελληνίδες της διασποράς μαγείρεψαν ντολμάδες, γεμιστά και άλλα βασικά τρόφιμα, χρησιμοποιώντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψωμί με προζύμι.
Το μοντέλο αυτής της διατροφής ακολούθησαν για 12 εβδομάδες ασθενείς με διαβήτη, που δεν είχαν ποτέ ακολουθήσει τη μεσογειακή διατροφή και άρχισαν να τρέφονται αποκλειστικά με αυτά τα φαγητά και τρόφιμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι λάτρεψαν το φαγητό και μάλιστα δεν ήθελαν να επιστρέψουν στα προηγούμενα διατροφικά μοντέλα που εφάρμοζαν.
Καινοτόμος μέθοδος από τις ΗΠΑ για τη μέτρηση της αντιφλεγμονώδους δυναμικής της δίαιτας
Στο πλαίσιο, άλλωστε, της εφαρμογής μιας καινοτόμου μεθόδου από τις ΗΠΑ για τη μέτρηση της αντιφλεγμονώδους δυναμικής της δίαιτας, χρησιμοποιήθηκαν 45 παράμετροι. Από αυτές, οι υψηλότεροι προφλεγμονώδεις δείκτες συνδέονται θετικά με τη φλεγμονή, την υψηλή πίεση, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και τη στεφανιαία νόσο. Αντίθετα, η μεσογειακή δίαιτα έχει περισσότερα αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η κ. Ιτσιόπουλος γνωστοποίησε ερευνητικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά δεν προσέφερε την πληθώρα των συστατικών που έχει η μεσογειακή διατροφή ως προς την δυνατότητά της να μειώνει τις φλεγμονές.
Έρευνες, τέλος, έδειξαν ότι χρόνιες ασθένειες, όπως η άνοια, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη συνδέονται με τη μεσογειακή δίαιτα. Συγκεκριμένα, μετά την υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας, βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μειώνονται τα συμπτώματα κατάθλιψης και υποχωρεί η φλεγμονή στο παιδιατρικό άσθμα με μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια.