Νέα Έρευνα: Η μελέτη επικεντρώνεται στη σημασία ενός συνολικού διατροφικού προτύπου Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς American Heart Association (AHA) περιέγραψε την Τρίτη 10 βασικά χαρακτηριστικά ενός μοτίβου υγιεινής διατροφής για την καρδιά…Η νέα επιστημονική δήλωση του οργανισμού, με τίτλο «2021 Διατροφικές οδηγίες για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health» και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, τονίζει τη σημασία του συνολικού διατροφικού προτύπου και όχι των μεμονωμένων τροφίμων ή θρεπτικών συστατικών, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής.
Τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται, είπε η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς AHA, μπορούν να προσαρμοστούν για να ανταποκρίνονται σε ορισμένους παράγοντες, όπως πολιτιστικές παραδόσεις, αρέσουν και αντιπαθούν τα τρόφιμα και εάν τα περισσότερα γεύματα καταναλώνονται στο σπίτι ή «εν κινήσει». Σύμφωνα με την ομάδα, η δήλωση αντικατοπτρίζει ότι μια κακή διατροφή συνδέεται έντονα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου. Τονίζεται η σημασία ενός συνολικού διατροφικού προτύπου – αντί των «καλών» ή «κακών» τροφίμων ή θρεπτικών συστατικών, καθώς και ο ρόλος της διατροφικής εκπαίδευσης.
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς AHA τονίζει τη σημασία ενός συνολικού διατροφικού προτύπου Υπογραμμίζεται επίσης η υγιεινή διατροφή νωρίς στη ζωή και η διατήρηση υγιεινών συνηθειών. «Όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από ένα υγιεινό για την καρδιά διατροφικό πρότυπο ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής και είναι δυνατό να σχεδιάσουμε ένα που να συνάδει με τις προσωπικές προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής και τα πολιτιστικά έθιμα», δήλωσε η Alice Lichtenstein, πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας συγγραφής δηλώσεων σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο, χρονοβόρο, δαπανηρό ή μη ελκυστικό».
Τα 10 χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων: Εξισορρόπηση της πρόσληψης τροφής και θερμίδων με σωματική δραστηριότητα Επιλέγοντας μια μεγάλη ποικιλία για να φάτε με φρούτα και λαχανικά Επιλέγοντας δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένων υγιεινών πηγών άπαχης και/ή πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Χρήση υγρών μη τροπικών φυτικών ελαίων
Επιλέγοντας ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και αποφεύγοντας τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα Ελαχιστοποίηση της πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων
Επιλογή ή προετοιμασία φαγητών με λίγο ή καθόλου αλάτι Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Εφαρμογή της καθοδήγησης ανεξάρτητα από το πού παρασκευάζεται ή καταναλώνεται το φαγητό
Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς AHA συνοψίζει στοιχεία που αφορούν τη βιωσιμότητα και απαριθμεί αρκετές προκλήσεις που καθιστούν πιο δύσκολη την υιοθέτηση και τη διατήρηση ενός μοτίβου υγιεινής διατροφής για την καρδιά.
Τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνονται συνήθως, όπως το κόκκινο κρέας, συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα της Γης και έχουν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά τη χρήση του νερού και της γης. Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς AHA τονίζει ότι δεν είναι όλες οι βιώσιμες δίαιτες υγιεινές για την καρδιά.
Η Ένωση είπε ότι απαιτούνται ενέργειες δημόσιας υγείας και αλλαγές πολιτικής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων και των εμποδίων στην υιοθέτηση ή τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Μερικές από αυτές τις προκλήσεις περιλαμβάνουν εκτεταμένη διατροφική παραπληροφόρηση, έλλειψη διατροφικής εκπαίδευσης στα σχολεία, επισιτιστική και διατροφική ανασφάλεια, δομικό ρατσισμό και διαχωρισμό στις γειτονιές και στοχευμένη εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών σε άτομα διαφορετικών φυλετικών και εθνοτικών καταβολών.
«Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί και υποστηρίζει την τήρηση των υγιεινών διατροφικών προτύπων από όλα τα άτομα είναι επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία», ανέφερε η δήλωση.