Διατροφή

Mύρτιλο: Ο φύλακας της υγείας και της νεότητάς μας!

Mύρτιλο: Ο φύλακας της υγείας και της νεότητάς μας!
Your browser does not support the video tag. Το Δενδρώδες Mύρτιλο ή blueberry είναι θάμνος με ύψος 1,5-1,8 μέτρα που προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, αλλά μπορεί να ανεχθεί και τη μερική σκίαση. Η επικονίαση των ανθέων του μύρτιλου εξασφαλίζεται με τα έντομα και κυρίως με τις μέλισσες. Τα Μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το Δενδρώδες Mύρτιλο ή blueberry είναι θάμνος με ύψος 1,5-1,8 μέτρα που προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, αλλά μπορεί να ανεχθεί και τη μερική σκίαση. Η επικονίαση των ανθέων του μύρτιλου εξασφαλίζεται με τα έντομα και κυρίως με τις μέλισσες.
Τα Μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Αντίθετα είναι φτωχά σε νάτριο, λιπαρά και θερμίδες και γι’ αυτό εντάσσονται στις φυσικές τροφές μεγάλης ενέργειας που κρατούν το σώμα υγιές και νεανικό. Τα Μύρτιλα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε:
• αντιοξειδωτική δραστηριότητα
• αντιγήρανση
• πρόληψη καρκίνου
• καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία
• υγεία όρασης
• βελτίωση ουροποιητικού συστήματος
Επίσης η συχνή κατανάλωση μύρτιλων θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιτυχή προσέγγιση για την καθυστέρηση της φθοράς της μνήμης ή τη μείωση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται με την πάροδο των ετών, αναφέρει στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», ο κ. Ρόμπερτ Κρικόριαν.
Τα αφεψήματα μύρτιλου έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας, ενώ τα φύλλα και οι καρποί ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού. Καρποί και φύλλα χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Τα μύρτιλα με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τρώγονται ωμά αποξηραμένα και κατεψυγμένα. Γίνονται μαρμελάδες, χυμοί, λικέρ και γενικά χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική. Με τα φύλλα της αρωματίζονται φαγητά, ξερά σύκα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος.
Δείτε πώς θα φτιάξετε ένα γευστικό επιδόρπιο γιαουρτιού ως πλήρες γεύμα το πρωί ή το βράδυ γεμάτο βιταμίνες και ενέργεια
Υλικά
1 φλιτζάνι μύρτιλα
½ φλιτζάνι γιαούρτι από 0% έως 2%
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Προορατικά μπορείτε να προσθέσετε και ξηρούς καρπούς καθώς και δημητριακά χωρίς ζάχαρη.
Τα ανακατεύετε σε ένα μπολ και τα τρώτε!