Ψάχνεις ένα αλμυρό σνακ για το γραφείο; Θέλεις να είναι γευστικό και συνάμα χορταστικό; Δοκίμασε τα muffins με γλυκοπατάτα και αβοκάντο! Από τη μία, η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και D, σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο. Συμβάλλει θετικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και ρυθμίζει το σάκχαρό μας, καθώς απελευθερώνει σταδιακά τα σάκχαρά της, χαρίζοντας ενέργεια! Από την άλλη, και το αβοκάντο έχει πλούσια διατροφική αξία, καθώς αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, καλίου και βιταμινών. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επομένως, είναι απαραίτητο να εντάξεις και τα δύο στη διατροφή σου! Ξεκίνα με αυτά τα γευστικά muffins!!!
Υλικά συνταγής:
- 1 γλυκοπατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
- λίγο ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
- 1 μεγάλο αβοκάντο, αφαιρούμε κουκούτσι και φλούδα, κόβουμε χοντροκομμένα κομμάτια
- 100 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
- 100 γρ. ψιλό αλεύρι καλαμποκιού
- 80 ml σιρόπι σφενδάμου
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 100 ml γάλα
- 50 γρ. φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας ανάμεικτους σπόρους
- ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Εκτέλεση συνταγής:
1. Τοποθετούμε τη γλυκοπατάτα σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων στο High για 8 λεπτά ή μέχρι να
μαλακώσει πραγματικά. Στη συνέχεια, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
2. Αλείφουμε τις τρύπες μιας φόρμας για muffins με λίγο λάδι (ή στρώνουμε σε κάθε τρύπα ένα τετράγωνο κομμάτι λαδόκολλα).
3. Κόβουμε το 1/4 της γλυκοπατάτας σε ακόμα μικρότερα κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη.
4. Τοποθετούμε τη γλυκοπατάτα, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, το αλεύρι καλαμποκιού, το σιρόπι σφενδάμου, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το γάλα και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο μπολ του πολυμίξερ. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει εντελώς λείο.
5. Μοιράζουμε το μείγμα ομοιόμορφα ανάμεσα στις τρύπες της φόρμας για muffins, στη συνέχεια ρίχνετε από πάνω την κρατημένη ψιλοκομμένη γλυκοπατάτα, τη φέτα, τους σπόρους και πασπαλίζουμε τη πάπρικα.
6. Ψήνουμε για 22 λεπτά στους 180 C μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει από πάνω και να ψηθεί από πάνω. Ελέγχουμε βάζοντας ένα πιρούνι στο κέντρο, το οποίο πρέπει να βγει στεγνό. Ψήνουμε στο ταψί για 5 λεπτά, στη συνέχεια μεταφέρουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
7. Τα φυλάσσουμε σε σφραγισμένο δοχείο για 3 ημέρες.
Τα muffins μας είναι έτοιμα! Μπορούμε να τα απολαύσουμε! Καλή μας όρεξη!!!