Το ογκρατέν το έχουμε συνηθίσει σαν βαριά συνταγή με πολλά λιπαρά, αλλά εδώ έχουμε για εσάς ένα πολύ ελαφρύ και λαχταριστό πιάτο που η σάλτσα του το απογειώνει, χωρίς να του προσθέτει περιττά λιπαρά. Αντιθέτως, αναβαθμίζει κατά πολύ αυτήν την εύκολη συνταγή σε σχέση με άλλα συνοδευτικά που έχουν μπρόκολο και τυρί.
Υλικά:
- 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
- 2 κιλά μπουκίτσες μπρόκολου
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια κρεμμύδι σε κυβάκια
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ⅓ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 ½ φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- 1 κεσεδάκι τυρί κρέμα με μειωμένα λιπαρά
- ¾ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Αλείψτε ένα μέτριο ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο
- Κόψτε το ψωμί σε πολύ μικρά κομματάκια μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.
- Απλώστε τη σε ένα ταψί και ψήστε μέχρι να στεγνώσει και να γίνει τραγανό, υπολογίστε για περίπου 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, βάλτε να βράζει το μπρόκολο στον ατμό μέχρι να μαλακώσει, για 4 με 6 λεπτά.
- Το ψιλοκόβουμε και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει.
- Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μαζί με το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
- Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με αλεύρι και τα ρίχνουμε μέσα.
- Ενώ ανακατεύετε, ρίχνετε σιγά σιγά το ζωμό κότας. Συνεχίζετε το ανακάτεμα κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει, περίπου 3 λεπτά.
- Προσθέστε το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα 1 1/2 φλιτζάνι τυρί. Ανακατεύετε καλά και περιχύνετε το μπρόκολο με τη σάλτσα τυριού.
- Λιώστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ενώστε το λιωμένο βούτυρο και την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μεσαίο μπολ. Απλώστε ομοιόμορφα πάνω από το μπρόκολο και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί
- Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει μερικές βράσεις η σάλτσα γύρω από τις άκρες, 25 με 30 λεπτά.
Έτοιμο το γεύμα μας!! Απολαύστε το ζεστό και προσθέστε και άλλο τυρί αν θέλετε από πάνω!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!