Διατροφή

Μπρόκολο ογκρατέν: Ένα ελαφρύ και λαχταριστό πιάτο χωρίς περιττά λιπαρά

Μπρόκολο ογκρατέν: Ένα ελαφρύ και λαχταριστό πιάτο χωρίς περιττά λιπαρά
Μπρόκολο ογκρατέν: Εάν θέλετε ένα ελαφρύ πιάτο ως συνοδευτικό τώρα στο γιορτινό τραπέζι ή αν σας λείπει η κρεμώδης υφή ενός σουφλέ, το μπρόκολο ογκρατέν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε στο τραπέζι σας!

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το ογκρατέν το έχουμε συνηθίσει σαν βαριά συνταγή με πολλά λιπαρά, αλλά εδώ έχουμε για εσάς ένα πολύ ελαφρύ και λαχταριστό πιάτο που η σάλτσα του το απογειώνει, χωρίς να του προσθέτει περιττά λιπαρά. Αντιθέτως, αναβαθμίζει κατά πολύ αυτήν την εύκολη συνταγή σε σχέση με άλλα συνοδευτικά που έχουν μπρόκολο και τυρί.


Υλικά:

  • 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
  • 2 κιλά μπουκίτσες μπρόκολου
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια κρεμμύδι σε κυβάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ⅓ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 ½ φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  • 1 κεσεδάκι τυρί κρέμα με μειωμένα λιπαρά
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς 
  • Αλείψτε ένα μέτριο ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο 
  • Κόψτε το ψωμί σε πολύ μικρά κομματάκια μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.  
  • Απλώστε τη σε ένα ταψί και ψήστε μέχρι να στεγνώσει και να γίνει τραγανό, υπολογίστε για περίπου 10 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, βάλτε να βράζει το μπρόκολο στον ατμό μέχρι να μαλακώσει, για 4 με 6 λεπτά.
  • Το ψιλοκόβουμε και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει.
  • Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μαζί με το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
  • Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με αλεύρι και τα ρίχνουμε μέσα. 
  • Ενώ ανακατεύετε, ρίχνετε σιγά σιγά το ζωμό κότας. Συνεχίζετε το ανακάτεμα κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει, περίπου 3 λεπτά.
  • Προσθέστε το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα 1 1/2 φλιτζάνι τυρί. Ανακατεύετε καλά και περιχύνετε το μπρόκολο με τη σάλτσα τυριού.
  • Λιώστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ενώστε το λιωμένο βούτυρο και την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μεσαίο μπολ.  Απλώστε ομοιόμορφα πάνω από το μπρόκολο και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί 
  • Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει μερικές βράσεις η σάλτσα γύρω από τις άκρες, 25 με 30 λεπτά.

Έτοιμο το γεύμα μας!! Απολαύστε το ζεστό και προσθέστε και άλλο τυρί αν θέλετε από πάνω! 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!