Και ποιος δεν έχει λιγουρευτεί αυτό το κλασικό κυριακάτικο έδεσμα; Το μοσχαρίσιο κρέας στον φούρνο με πατάτες, είναι από τα πιο κλασικά κυριακάτικα πιάτα και το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Για να μελώσει όμως το φαγητό μας και οι μπριζόλες μας να κόβονται με την καρδιά ενός μαρουλιού, το μυστικό είναι η γάστρα. Αυτό το υπέροχο σκεύος, που σιγοψήνει υπέροχα όποιο φαγητό βάλουμε μέσα, μπορεί να κάνει και μια απλή ρεβιθάδα, έδεσμα για λίγους. Ας δούμε όμως παρακάτω μία συνταγή, που θα φάνε και οι πιο απαιτητικοί και θα γλείφουν, στην κυριολεξία και τα δάχτυλά τους.
Υλικά για τέσσερις μερίδες:
- 4 μεγάλες μοσχαρίσιες μπριζόλες όχι λεπτές
- 10 μικρές πατάτες
- 1 πορτοκάλι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 λεμόνι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 μεσαία κρεμμύδια
- 1 κοφτή κουταλιά μέλι
- Αλάτι, πιπέρι
- Λάδι
- Μουστάρδα
- Κουρκουμάς
- Θυμάρι
- Ρίγανη
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τις πατάτες σε μικρούς κύβους και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά
- Πλένουμε καλά το πορτοκάλι και το λεμόνι και τα κόβουμε σε ροδέλες
- Σε ροδέλες κόβουμε και τα κρεμμύδια
- Λαδώνουμε καλά την γάστρα μας, τοποθετούμε μέσα τις μπριζόλες και επάνω και γύρω τους τοποθετούμε το πορτοκάλι, το λεμόνι, τα κρεμμύδια και το ψιλλοκομμένο σκόρδο.
- Φτιάχνουμε ένα μείγμα με το λάδι, τα βότανα, τη μουστάρδα και τα μπαχαρικά μας και περιχύνουμε από πάνω
- Κλείνουμε την γάστρα και την τοποθετούμε μέσα στον φούρνο, που τον έχουμε προθερμάνει
- Ψήνουμε έτσι για 15-20 λεπτά στους 200 βαθμούς και ψστόσο, βάζουμε στις πατάτες το ίδιο μείγμα από λάδι, μουστάρδα κλπ και στοις πατάτες μας και τις ανακατεύουμε καλά.
- Βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο, προσθέτουμε και τις πατάτες, ξανακλείνουμε την γάστρα και την επανατοποθετούμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για ακόμα 45-50 λεπτά και πάλι στους 200 βαθμούς, μέχρι το κρέας και οι πατάτες μας να μελώσουν και να μαλακώσουν πολύ.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, ανοίγουμε την γάστρα και αφήνουμε το φαγητό μας να “κάτσει” για ένα τέταρτο περίπου.
Έτοιμο!Έχετε έτσι ένα εύκολο φαγητό, πραγματικά μελωμένο σαν λουκούμι, με εντυπωσιακή γεύση! Καλή όρεξη!