Διατροφή

Μπριάμ: Φτιάξτε ένα νόστιμο και καλοκαιρινό πιάτο

Μπριάμ: Φτιάξτε ένα νόστιμο και καλοκαιρινό πιάτο
Μπριάμ: Το μπριάμ είναι ένα πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή να το σερβίρετε μαζί με τραγανό ψωμί, φέτα ή ακόμα και ψητά κρέατα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το μπριάμ είναι ένα νόστιμο ελληνικό ψητό πιάτο λαχανικών που ξεχειλίζει από γεύσεις και χρώματα. Είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό πιάτο που συνδυάζει διάφορα λαχανικά εποχής, βότανα και ελαιόλαδο. Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μπριάμ.


Συστατικά συνταγής

  • 2 μεσαίου μεγέθους πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 2 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε φέτες
  • 2 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε φέτες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 2 κίτρινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.

Σε ένα μεγάλο ταψί ή ταψί ψησίματος, τοποθετήστε τις φέτες πατάτας, τις φέτες κολοκυθιού, τις φέτες μελιτζάνας, τις φέτες πιπεριάς, τις φέτες ντομάτας, τις φέτες κρεμμυδιού και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Απλώστε τα ομοιόμορφα.

Περιχύστε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή ένα κουτάλι για να ανακατέψετε απαλά τα λαχανικά για να μοιραστεί το λάδι.

Πασπαλίστε τα λαχανικά με την αποξηραμένη ρίγανη, το αποξηραμένο θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Και πάλι, ανακατέψτε απαλά για να διασφαλίσετε ότι τα καρυκεύματα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Καλύψτε το ταψί ή το ταψί ψησίματος με αλουμινόχαρτο, δημιουργώντας μια σφιχτή σφραγίδα.

Τοποθετήστε το σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Ελέγξτε το σκεύος στα μισά του ψησίματος για να ανακατέψετε τα λαχανικά.

Μόλις τα λαχανικά μαγειρευτούν στην επιθυμητή τρυφερότητα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει στα λαχανικά να αποκτήσουν μια ελαφρώς τραγανή και καραμελωμένη υφή.

Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το μπριάμ να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Σερβίρετε το μπριάμ ζεστό ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό. Μπορείτε να το γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό για περισσότερη φρεσκάδα και γεύση.

Το μπριάμ είναι ένα πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή να το σερβίρετε μαζί με τραγανό ψωμί, φέτα ή ακόμα και ψητά κρέατα. Τα ζωντανά χρώματα, τα αρωματικά βότανα και ο συνδυασμός ψητών λαχανικών το καθιστούν ένα απολαυστικό και υγιεινό καλοκαιρινό πιάτο που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Απολαύστε το!