Σε ένα βίντεο στο Facebook, μια γυναίκα ισχυρίζεται ότι το βιολογικό μας σύστημα δεν είναι δομημένο για να τρώμε τα πάντα. Τονίζει ότι το ανθρώπινο σώμα ωφελείται κυρίως από μια φυτική διατροφή και θεωρεί περίεργο να προσπαθούμε να καταναλώνουμε και να αφομοιώσουμε το κρέας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το σώμα μας δεν είναι εξοπλισμένο για αυτό.
Ποιοι είναι οι παμφάγοι οργανισμοί;
Τα παμφάγα είναι ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, που έχουν μια διατροφή που αποτελείται τόσο από φυτικές όσο και από ζωικές τροφές. Έχουν την ικανότητα να καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία πηγών τροφίμων. Αυτό τους επιτρέπει να προσαρμοστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και διατροφική διαθεσιμότητα. Τα παμφάγα έχουν πεπτικά συστήματα και δόντια που είναι προσαρμοσμένα να επεξεργάζονται τόσο τη φυτική ύλη όσο και το κρέας, καθιστώντας τα ευέλικτα στις διατροφικές τους επιλογές. Αυτή η προσαρμοστικότητα έρχεται σε αντίθεση με τα αυστηρά φυτοφάγα (φυτοφάγα) ή τα σαρκοφάγα (κρεατοφάγα) που βασίζονται κυρίως σε έναν τύπο πηγής τροφής για τη διατροφή τους.
Είναι οι άνθρωποι παμφάγοι;
Ναι, οι άνθρωποι είναι παμφάγοι. Σε όλη την εξελικτική μας ιστορία, οι άνθρωποι κατανάλωναν μια ποικίλη διατροφή που περιελάμβανε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Αυτή η παμφάγα δίαιτα παρείχε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που απαιτούνται για την επιβίωση και επέτρεψε στο είδος μας να προσαρμοστεί και να ευδοκιμήσει σε διάφορα περιβάλλοντα. Αυτή η διατροφική ευελιξία ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας στην ανθρώπινη εξέλιξη και στην ανάπτυξη της φυσιολογίας μας, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού μας συστήματος, το οποίο μπορεί να αφομοιώσει μια σειρά από τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και της φυτικής ύλης.
Μπορούν οι άνθρωποι να αφομοιώσουν το κρέας;
Ναι, οι ζωντανοί οργανισμοί προσαρμόζονται συνεχώς στα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας τροφής. Τα στοιχεία του DNA που εκτείνονται σε 300.000 χρόνια δείχνουν ότι οι άνθρωποι εξελίσσονται σταθερά για να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Επομένως, η αντίληψη ότι οι άνθρωποι έχουν σχεδιαστεί για μια σταθερή δίαιτα είναι εσφαλμένη.
Οι πρόγονοι όλων των ζώων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, ήταν σαρκοφάγοι, αλλά πολλά ζώα έχουν εξελιχθεί σε φυτοφάγα. Οι άνθρωποι, που αποδεικνύεται από την οδοντική τους δομή, είναι παμφάγοι, ικανοί να καταναλώνουν φυτική και ζωική ύλη. Οι κοπτήρες και οι γομφίοι διευκολύνουν την κατανάλωση φυτικής τροφής, ενώ τα δόντια του σκύλου μοιάζουν με σαρκοφάγους για σχίσιμο σάρκας. Αυτή η προσαρμοστικότητα υπογραμμίζει την ικανότητα των ανθρώπων να ευδοκιμούν σε μια διαφορετική διατροφή.
Είναι το ανθρώπινο στομάχι σχεδιασμένο για κρέας;
Το ανθρώπινο στομάχι προσαρμόζεται στην πέψη μιας ποικιλίας τροφών, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος. Επομένως, είναι λάθος να πούμε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν το κρέας. Ενώ το στομάχι μας μπορεί να διασπάσει τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κρέας, είναι επίσης ικανό να αφομοιώσει τα φυτικά τρόφιμα. Η ικανότητα επεξεργασίας μιας σειράς πηγών τροφίμων είναι χαρακτηριστικό της παμφάγου φύσης μας. Αυτό υποδηλώνει ότι το στομάχι μας δεν είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για κρέας, αλλά μάλλον προσαρμοστικό για να χειρίζεται μια ποικιλόμορφη διατροφή που περιλαμβάνει ζωική και φυτική ύλη.
Τι δεν μπορούν να χωνέψουν οι άνθρωποι;
Οι άνθρωποι έχουν περιορισμούς στην πέψη ορισμένων ουσιών. Η κυτταρίνη, ένας σύνθετος υδατάνθρακας που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών, διέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το πεπτικό σύστημα αχώνευτη, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα για να τη διασπάσουν. Επιπλέον, μεγάλα ή σκληρά σωματίδια τροφής μπορεί να μην διασπώνται πλήρως, προκαλώντας ενδεχομένως γαστρεντερική ενόχληση ή μπλοκαρίσματα. Έτσι, οι άνθρωποι θα πρέπει να επιλέξουν διατροφικούς περιορισμούς σύμφωνα με τις ανοχές τους.
Ποιες σωματικές λειτουργίες μπορούν να αφομοιώσουν το κρέας;
- Παραγωγή οξέος στομάχου: Το στομάχι παράγει υδροχλωρικό οξύ, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών του κρέατος και δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον απαραίτητο για την πέψη.
- Έκκριση ενζύμων: Το στομάχι εκκρίνει επίσης ένζυμα, όπως η πεψίνη, που βοηθούν περαιτέρω στη διάσπαση των πρωτεϊνών του κρέατος σε μικρότερα πεπτίδια.
- Παγκρεατικά ένζυμα: Το πάγκρεας απελευθερώνει πεπτικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένης της θρυψίνης και της χυμοθρυψίνης, στο λεπτό έντερο για να διασπάσει περαιτέρω τις πρωτεΐνες από το κρέας σε αμινοξέα.
- Παραγωγή χολής: Το συκώτι παράγει χολή, η οποία αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο για να βοηθήσει στην πέψη και την απορρόφηση των λιπών που υπάρχουν στο κρέας.