Έχουμε συνηθίσει τα Χριστούγεννα να φτιάχνουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Όμως, πώς θα σας φαινόταν αν φτιάχνατε και μπισκότα με χριστουγεννιάτικα σχήματα και χρώματα; Αυτή θα μπορούσε να είναι και μία δραστηριότητα που θα την κάνατε μαζί με τα παιδιά σας στις χειμερινές τους διακοπές. Είστε έτοιμοι να παίξετε με τα ζυμάρια και τα χρώματα;
Υλικά συνταγής:
- 1 και 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 και 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- γλάσο από κατάστημα για διακόσμηση
Εκτέλεση συνταγής:
- Σε ένα μπολ τοποθετούμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τον κρόκο αυγού, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάμε με το μίξερ.
- Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή να ενσωματωθεί η ζάχαρη, στη συνέχεια δυναμώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, περίπου για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα. Το μείγμα θα φαίνεται στεγνό στην αρχή, αλλά
μην ανησυχείτε — θα ενωθεί. - Πασπαλίζουμε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας με αλεύρι. Ρίχνουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια λεία μπάλα.
- Κόβουμε τη μπάλα στη μέση και σχηματίζουμε 2 δίσκους. Στη συνέχεια, τυλίγουμε κάθε δίσκο σε τάπερ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε, αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε να μαλακώσει στον πάγκο για 20 με 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Στρώνουμε δύο λαδόκολλες και βάζουμε δύο σχάρες φούρνου στις πιο κεντρικές θέσεις.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας για ένα λεπτό περίπου, μέχρι να γίνει αρκετά απαλή και εύπλαστη ώστε να κυλήσει.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας ελαφρά με αλεύρι. Πασπαλίζουμε ελαφρά το πάνω μέρος της ζύμης και τον πλάστη με αλεύρι επίσης.
- Τυλίγουμε με τον πλάστη, πασπαλίζοντας περισσότερο αλεύρι πάνω και κάτω από τη ζύμη όσο χρειάζεται για να μην κολλήσει.
- Χρησιμοποιούμε κόφτες μπισκότων για να τα κόψουμε σε σχήματα.
- Χρησιμοποιούμε μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα για να σηκώσουμε την κομμένη ζύμη από τον πάγκο και πάνω στις λαδόκολλες.
- Ξαναπλάθουμε και κόβουμε τα υπολείμματα της ζύμης, πασπαλίζοντας περισσότερο αλεύρι όσο χρειάζεται για να μην κολλήσει η ζύμη.
- Ψήνουμε τα μπισκότα για 10 έως 14 λεπτά, μέχρι να δέσουν και να ροδίσουν ελάχιστα γύρω από τις άκρες.
- Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για λίγα λεπτά και μετά τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Σημείωση: Τα μπισκότα τρώγονται καλύτερα μέσα σε μια ή δύο μέρες, όταν είναι τρυφερά και τραγανά. Θα διατηρηθούν πολύ περισσότερο αποθηκευμένα σε αεροστεγές δοχείο.