Διατροφή

Μπεσαμέλ: Φτιάξτε την πιο νόστιμη μπεσαμέλ που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Μπεσαμέλ: Φτιάξτε την πιο νόστιμη μπεσαμέλ που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
Μπεσαμέλ: Με την εξάσκηση, η παρασκευή μιας τέλειας σάλτσας μπεσαμέλ γίνεται δεύτερη φύση και μπορείτε να την ενσωματώσετε με σιγουριά στις αγαπημένες σας συνταγές.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μια τέλεια σάλτσα μπεσαμέλ, γνωστή και ως λευκή σάλτσα, είναι μια κρεμώδης και ευέλικτη βάση για μια ποικιλία πιάτων, όπως μακαρόνια και τυριά, λαζάνια και γκρατέν. Είναι απαραίτητο να κυριαρχήσετε αυτήν την κλασική σάλτσα για πολλές μαγειρικές εφαρμογές.

Δείτε πώς να φτιάξετε μια τέλεια σάλτσα μπεσαμέλ:

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι, για γεύση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • Μια πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής:

  • Συγκεντρώστε τα συστατικά και τον εξοπλισμό σας:
    Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό. Θα χρειαστείτε μια κατσαρόλα, ένα σύρμα και ένα μεσαίου μεγέθους μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα:
    Ξεκινήστε ζεσταίνοντας το γάλα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσέξτε να μην το φέρετε σε βράση. το θέλετε ζεστό αλλά όχι ζεματισμένο. Μπορείτε επίσης να εμποτίσετε το γάλα με γεύση προσθέτοντας ένα ξεφλουδισμένο κρεμμύδι με μερικά γαρίφαλα και ένα φύλλο δάφνης. Αφαιρέστε αυτά τα αρώματα πριν συνεχίσετε.
  • Προετοιμάστε το Roux:
    Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει τελείως το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για να δημιουργηθεί μια λεία πάστα, που ονομάζεται roux.
  • Μαγειρέψτε το Roux:
    Συνεχίζουμε το ψήσιμο του ρου για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για την εξάλειψη της ωμής γεύσης του αλευριού. Το roux πρέπει να πάρει ένα χλωμό, χρυσαφί χρώμα αλλά όχι καφέ.
  • Προσθέστε σταδιακά το ζεστό γάλα:
    Ενώ ανακατεύετε ακόμα το roux, ρίχνετε σταδιακά το ζεστό γάλα. Προσθέστε το σε μικρές δόσεις στην αρχή, ανακατεύοντας δυνατά για να βεβαιωθείτε ότι το γάλα έχει ενσωματωθεί πλήρως πριν προσθέσετε κι άλλο. Αυτό αποτρέπει το σχηματισμό σβώλων.
  • Σιγοβράζουμε και αλατοπιπερώνουμε:
    Μόλις προστεθεί όλο το γάλα, συνεχίζουμε να ψήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όσο ζεσταίνεται η μπεσαμέλ θα πήξει. Αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά.
    Καρυκεύουμε τη σάλτσα με αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και μια πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο αν θέλουμε. Το μοσχοκάρυδο προσθέτει ένα λεπτό βάθος γεύσης, αλλά είναι προαιρετικό.

  • Ελέγξτε τη συνοχή:
    Για να δοκιμάσετε τη συνοχή της σάλτσας, βυθίστε ένα κουτάλι στη μπεσαμέλ και περάστε το δάχτυλό σας στην πλάτη. Η σάλτσα πρέπει να επικαλύπτει το κουτάλι και να αφήνει ένα καθαρό μονοπάτι χωρίς να στάζει υπερβολικά. Αν είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό γάλα για να πετύχετε την επιθυμητή συνοχή.
  • Προαιρετικά:
    Για μια εξαιρετικά λεία σάλτσα, μπορείτε να την στραγγίσετε μέσα από ένα λεπτό κόσκινο για να αφαιρέσετε τυχόν μικροσκοπικά κομμάτια ή κομμάτια ψημένο αλεύρι. Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πιο εκλεπτυσμένη υφή.
  • Σερβίρετε ή χρησιμοποιήστε ως βάση:
    Η τέλεια σάλτσα μπεσαμέλ σας είναι έτοιμη για χρήση ή σερβίρισμα. Είναι μια ευέλικτη σάλτσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα ή να σερβιριστεί ως επικάλυψη. Απολαύστε τον κρεμώδη πλούτο του!

Με την εξάσκηση, η παρασκευή μιας τέλειας σάλτσας μπεσαμέλ γίνεται δεύτερη φύση και μπορείτε να την ενσωματώσετε με σιγουριά στις αγαπημένες σας συνταγές. Είναι το θεμέλιο για πολλά κλασικά πιάτα και προσθέτει ένα κρεμώδες, ανακουφιστικό στοιχείο στις γαστρονομικές σας δημιουργίες.