Η καλή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης ορισμένων από τις κύριες ιατρικές επιπλοκές του διαβήτη . Για αυτόν τον λόγο, η αποφυγή ή η ελαχιστοποίηση των τροφίμων που προκαλούν αιχμές σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη.
Οι μπανάνες περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα
- Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ποσότητα και τον τύπο των υδατανθράκων στη διατροφή σας.
- Οι υδατάνθρακες αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας περισσότερο από άλλα θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διαχείριση του σακχάρου.
- Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σε άτομα χωρίς διαβήτη, το σώμα παράγει ινσουλίνη. Βοηθά στην απομάκρυνση του σακχάρου από το αίμα και στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ή αποθηκεύεται.
- Η διαδικασία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε σε άτομα με διαβήτη. Αντ ‘αυτού, είτε το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη που παράγεται.
- Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που προκαλούν αιχμές σακχάρου στο αίμα ή συνεχώς υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και τα δύο από τα οποία είναι ανθυγιεινά.
Πόση ζάχαρη είναι μια μπανάνα
- Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους (περίπου 126 γραμμάρια) περιέχει 29 γραμμάρια υδατανθράκων και 112 θερμίδες . Οι υδατάνθρακες έχουν τη μορφή ζάχαρης , αμύλου και ινών .
- Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 15 γραμμάρια ζάχαρης .
Οι μπανάνες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα
- Εκτός από το άμυλο και τη ζάχαρη, μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει 3 γραμμάρια ινών .
- Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη, πρέπει να τρώνε επαρκείς ποσότητες διαιτητικών ινών λόγω των πιθανών οφέλη για την υγεία.
- Οι ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα άτομα με διαβήτη, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψης και της απορρόφησης των υδατανθράκων .
- Ο γλυκαιμικός δείκτης ταξινομεί τα τρόφιμα με βάση το πόσο και πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.