Διατροφή

Mπανάνα: Η θρεπτική αξία του δημοφιλέστερου φρούτου στον κόσμο

Mπανάνα: Η θρεπτική αξία του δημοφιλέστερου φρούτου στον κόσμο
Mπανάνα: Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι το δελεαστικό φρούτο στον Βιβλικό Κήπο της Εδέμ μοιάζει περισσότερο με μπανάνα παρά με μήλο. Ρίξτε μια ματιά σε ορισμένα μόνον από τα οφέλη του για την υγεία.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Σύμφωνα με την Colleen Spees, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής διαιτολογίας στο ιατρικό κέντρο του Ohio State University στο Columbus, οι μνανάνα «είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες». Επιπλέον, είναι νόστιμη, φθηνή και τα έχει όλα, σημειώνει. Η μπανάνα είναι το πιο δημοφιλές φρούτο στον κόσμο και καλλιεργείται εδώ και 10.000 χρόνια. Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι το δελεαστικό φρούτο στον Βιβλικό Κήπο της Εδέμ μοιάζει περισσότερο με μπανάνα παρά με μήλο. Οι μπανάνες εμφανίζονται σε θρησκευτικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο.

Οι μπανανιές είναι στην πραγματικότητα βότανα και ο καρπός είναι τεχνικά ένα μούρο. Είναι μία καλή πηγή καλίου και σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια μέτρια μπανάνα παρέχει 375 χιλιοστόγραμμα, περίπου το 11% του συνιστώμενου ημερήσιου καλίου για έναν άνδρα και το 16% για μια γυναίκα. «Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης», λέει η Spees. Οι μπανάνες είναι επίσης πηγή μαγνησίου (32 mg), ευεργετικών φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών.

Μία μέτρια μπανάνα, η οποία περιέχει 113 θερμίδες, έχει επίσης περίπου 5 γραμμάρια συνολικών διαιτητικών ινών, οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι.

Την ίδια ώρα, οι άγουρες και ελαφρώς άγουρες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο χρησιμεύει ως πρεβιοτική ίνα. Αυτά τα δύσπεπτα πρεβιοτικά χρησιμεύουν ως τροφή για τα προβιοτικά, τα «καλά» μικρόβια που ζουν στο έντερο. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου είναι απαραίτητα για την πέψη και έχουν συνδεθεί με το ανοσοποιητικό, την υγεία του εγκεφάλου και πολλά άλλα.

Καθώς μια μπανάνα ωριμάζει, το ανθεκτικό άμυλο διασπάται σε φυσικά σάκχαρα, εξηγεί η Spees. «Γι’ αυτό μια πιο ώριμη μπανάνα είναι λίγο πιο γλυκιά από μια ελαφρώς άγουρη μπανάνα».

Ωστόσο, ορισμένες ειδικές καταστάσεις απαιτούν προσοχή, συμπληρώνει. Αν και οι μπανάνες, όπως και τα περισσότερα φρούτα, μπορούν να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου για άτομα με μη ελεγχόμενο διαβήτη, μια μέτρια μπανάνα έχει περίπου 26 γραμμάρια υδατανθράκων, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην περίπτωση που κάνετε μια αυστηρή διατροφή.

Επίσης, τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου πρέπει να παρακολουθούν στενά την κατανάλωση καλίου. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορούν επίσης να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια.