Το Babka είναι ένα απολαυστικό γλυκό ψωμί της Ανατολικής Ευρώπης που είναι γνωστό για την πλούσια, τρυφερή υφή του και τους στροβιλισμούς γλυκιάς γέμισης. Ακολουθεί μια απλοποιημένη συνταγή για μια νόστιμη σοκολατένια babka.
Συστατικά:
Για τη ζύμη:
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (1 πακέτο) ενεργή ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα (περίπου 45°C)
2 μεγάλα αυγά
1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση σοκολάτας:
3/4 φλιτζανιού ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα
1/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
Οδηγίες:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά και μια πρέζα ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Αφήστε το να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης ή στο μπολ ενός μίξερ με εξάρτημα με γάντζο ζύμης, συνδυάστε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά και το μαλακωμένο βούτυρο στα ξηρά συστατικά. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 8-10 λεπτά με το χέρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ή 5-7 λεπτά με το μίξερ, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1-2 ώρες.
Φτιάχνουμε τη γέμιση σοκολάτας:
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη και τη σκόνη κακάο μέχρι να ενωθούν καλά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.
Συναρμολογήστε το babka:
Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την ανοίγουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα μεγάλο ορθογώνιο, περίπου 12×18 ίντσες.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση σοκολάτας πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα μικρό περίγραμμα στις άκρες.
Ξεκινώντας από τη μία μακριά πλευρά, τυλίγουμε σφιχτά τη ζύμη σε ένα κούτσουρο.
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή κόφτη πίτσας, κόψτε προσεκτικά το κούτσουρο στη μέση κατά μήκος, εκθέτοντας τα στρώματα της γέμισης.
Ψήστε την μπάμπκα:
Στρίψτε τα δύο μισά μαζί, κρατώντας τις κομμένες πλευρές στραμμένες προς τα επάνω για να φαίνονται οι στρώσεις.
Μεταφέρετε τη στριφτή ζύμη σε μια λαδόκολλα ή στρογγυλή φόρμα για κέικ. Σκεπάζουμε χαλαρά με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για περίπου 30-45 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C. Ψήνετε την babka για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί.
Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει στο ταψί για 10-15 λεπτά πριν το μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Αυτή η συνταγή σοκολάτας babka δίνει ένα όμορφα στροβιλισμένο, παρακμιακό ψωμί που είναι τέλειο για να το μοιραστείτε με φίλους και την οικογένειά σας με καφέ ή τσάι. Απολαύστε τις πλούσιες γεύσεις και την απαλή υφή αυτής της κλασικής απόλαυσης!