Αυτή η συνταγή για μπάμιες δίνει μια νόστιμη, λαμπερή μεσογειακή/μεσανατολική πινελιά στη ζωή σας. Είναι η τέλεια ισορροπία αλμυρού, πικάντικου και λίγο πικάντικου! Ένα γρήγορο στιφάδο μπάμιες και ντομάτες με κρεμμύδια, σκόρδο, jalapenos, ζεστά μπαχαρικά και αρωματισμένο με χυμό λάιμ.
Μπάμιες με ντομάτες
Συστατικά συνταγής:
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 μικρά πράσινα τσίλι όπως jalapeno ψιλοκομμένα
- 1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες ή φρέσκες κομμένες σε φέτες
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1 ½ φλιτζάνι ντομάτες θρυμματισμένες
- ½ φλιτζάνι νερό
- 1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
- Χυμός από ½ λάιμ
Οδηγίες παρασκευής:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή τηγάνι με καπάκι) σε μέτρια προς δυνατή ένταση μέχρι να γυαλίσει αλλά να μην καπνίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις ψιλοκομμένες πιπεριές jalapeno. Μαγειρεύουμε για 4 έως 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τις μπάμιες και σοτάρουμε για 5 με 7 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Καρυκεύουμε με αλάτι, μαύρο πιπέρι και μπαχαρικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες θρυμματισμένες και το νερό. Ανακατεύουμε να ενωθούν. Προσθέτουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομή. Αφήνουμε τις μπάμιες να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες. Ξεσκεπάζουμε και προσθέτετε χυμό από ½ λάιμ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε πάνω από ρύζι ή με ζεστή πίτα.
Tips:
Για να σερβίρουμε: Αυτό είναι υπέροχο ως ένα vegan γεύμα που σερβίρεται πάνω από λιβανέζικο ρύζι ή με λίγο ζεστό ψωμί πίτας. Τηγανίζουμε μερικές καυτερές πιπεριές σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να τις σερβίρουμε στο πλάι.
Αποθήκευση: Αφήνουμε τα υπολείμματα να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε σε γυάλινο δοχείο που κλείνει στο ψυγείο. Θα πρέπει να διατηρηθεί καλά για 3 έως 4 ημέρες. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειάζεται.