Διατροφή

Μπακλαβάς: Δημιουργήστε τον πιο νόστιμο και λαχταριστό μπακλαβά

Μπακλαβάς: Δημιουργήστε τον πιο νόστιμο και λαχταριστό μπακλαβά
Μπακλαβάς: Ο ελληνικός μπακλαβάς είναι μια πραγματική δουλειά αγάπης, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ο ελληνικός μπακλαβάς είναι ένα νόστιμο και απολαυστικό ζαχαροπλαστείο που το απολαμβάνουν εδώ και αιώνες στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτή η γλυκιά απόλαυση φτιάχνεται με στρώσεις φυλλώδους ζαχαροπλαστικής, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και ένα αρωματικό σιρόπι εμποτισμένο με γεύσεις μελιού, κανέλας και εσπεριδοειδών. Αν και μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να το φτιάξετε στο σπίτι, με λίγη υπομονή και φροντίδα, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λαχταριστό ελληνικό μπακλαβά που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.


Λαχταριστός μπακλαβάς

Συστατικά συνταγής:

  • 1 πακέτο φύλλα ζαχαροπλαστικής, αποψυγμένα αν καταψυχθούν
  • 2 φλιτζάνια ανάμεικτους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης)
  • 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι

Οδηγίες παρασκευής:

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C και αλείψτε ένα ταψί 9×13 ιντσών με λιωμένο βούτυρο.
  • Σε ένα μπολ, συνδυάστε τα ψιλοκομμένα καρύδια, την τριμμένη κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο. Αφήνω στην άκρη.
  • Ξετυλίξτε τα φύλλα ζαχαροπλαστικής και σκεπάστε τα με ένα υγρό πανί για να μην στεγνώσουν ενώ εργάζεστε. Τοποθετήστε ένα φύλλο φύλλου στο ταψί και αλείψτε το με λιωμένο βούτυρο. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, στρώνοντας κάθε φύλλο και αλείφοντας με βούτυρο μέχρι να έχετε περίπου 8 με 10 φύλλα.
  • Πασπαλίστε μια γενναία στρώση από το μείγμα των ξηρών καρπών πάνω από τα βουτυρωμένα φύλλα φύλλου. Συνεχίστε να στρώνετε το φύλλο και τους ξηρούς καρπούς μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλοι οι ξηροί καρποί, τελειώνοντας με μια τελική στρώση από περίπου 8 έως 10 φύλλα φύλλου.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά σε σχήματα ρόμβου ή τετράγωνα.
  • Ψήνετε τον μπακλαβά στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
  • Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

  • Μόλις βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο, περιχύνουμε αμέσως το ζεστό σιρόπι, φροντίζοντας να καλύψουμε όλα τα κομμάτια. Αφήνουμε τον μπακλαβά να καθίσει για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα για να ενωθούν οι γεύσεις και να απορροφηθεί πλήρως το σιρόπι.
  • Σερβίρετε τον ελληνικό μπακλαβά σε θερμοκρασία δωματίου και απολαύστε αυτή την απολαυστική απόλαυση με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ ή τσάι.

Ο ελληνικός μπακλαβάς είναι μια πραγματική δουλειά αγάπης, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Με τις τραγανές στρώσεις φύλλου, τους τραγανούς ξηρούς καρπούς και το γλυκό σιρόπι, είναι ένα γλυκό που θα σας μεταφέρει στις ηλιόλουστες ακτές της Ελλάδας με κάθε μπουκιά. Είτε τον σερβίρετε σε ειδικές περιστάσεις είτε τον απολαμβάνετε ως καθημερινή απόλαυση, ο ελληνικός μπακλαβάς είναι βέβαιο ότι θα γίνει μια επιτυχία ανάμεσα στην οικογένεια και τους φίλους. Σηκώστε λοιπόν τα μανίκια και απολαύστε τη γεύση της Ελλάδας στη δική σας κουζίνα!